Петимата български граждани, обвинени, че са част от руска разузнавателна

...
Петимата български граждани, обвинени, че са част от руска разузнавателна
Коментари Харесай

Петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред съд в Лондон

Петимата български жители, упрекнати, че са част от съветска разследваща мрежа във Англия, се явиха по видеовръзка за малко чуване пред съд в Лондон, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тримата мъже и двете дами са упрекнати, че сред 30 август 2020 и 8 февруари 2023 година са били в скрит план " за събиране на сведения, предопределени да послужат по директен или индиректен метод на врага за цели, застрaшаващи сигурността и ползите на страната ".

Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов (41), Катрин Иванова (31), Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29), всички те български жители, които живеели в Лондон и Норфолк, са задържани през февруари от полицейските сили за битка с тероризма.

Те се явиха за малко пред лондонския съд " Олд Бейли " единствено с цел да потвърдят самоличността и възрастта си.

Те бяха оставени под стража до 20 ноември, когато ще има съвещание, на което ще се реши дали делото против тях да бъде обединено с друго, по което фигуранти са Русев, Джамбазов и Иванова, които са упрекнати и в закононарушения, свързани с документи за идентичност.

Прокуратурата упреква петимата, че са били част от проведена мрежа, правила наблюдаване и враждебни дейности в интерес на Русия против съответни цели, в това число за евентуални отвличания.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР