Петима, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ само за една

...
Петима, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ само за една
Коментари Харесай

Кърлежи нападнаха Благоевград! Петима са приети в болница само за вечер

Петима, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ единствено за една вечер в незабавно поделение на благоевградската болница. Сред признатите са двама мъже и три деца. Всеки ден дежурните медици обслужват по 5-6 случая. Зачестяване се следи от края на май, написа струма.бг.
“Единият от потърпевшите бе ухапан по гърба, мъжът е 70-годишен, обезпокоителен е фактът, че рисковият кърлеж е останал впит в тялото му по-дълго време”, сподели дежурният доктор доктор Димитър Валюков.
“В съответния случай кърлежът, който не е на очевидно място от самия пациент, бил видян инцидентно от различен член на фамилията, до момента в който мъжът се преобличал. Пациентът си спомнил, че ходил на лозето си преди седмица. След оказаната помощ с слагане на ТАП ампула срещу инфекциозни болести и обработка бе освободен с рекомендация за консултация при персоналния доктор. Същата вечер постъпи и различен мъж, 30-годишен, който също бе със забит кърлеж в гърба. Той го забелязал след два часа и незабавно потърсил помощ. Редно е хората да знаят, че ухапването от кърлеж е безболезнено и не се усеща. Един от потърпевшите пациенти изясни, че забелязал кърлежа на бедрото си, само че преди да тръгне за доктор, се усъмнил и погледнал домашния си любим – котка, която постоянно гушкал. Тогава видял, че по тялото й има няколко, тъй че и домашните животни би трябвало да се наблюдават”, съобщи незабавният доктор.
Той добави: “При децата кърлежите са най-често по краката и ръцете, сега те играят по тревни площи в паркове и градинки, наложително е всяка вечер родителите да ги ревизират, както и по окосмената част на главата, което се среща по-рядко, досега имам единствено един подобен случай на забит кърлеж в главата. Консултирайте се със експерт и той да в профил кърлежа и да се погрижи за последващата обработка. Ако не сте в града, да вземем за пример високо в планината, и откриете забит кърлеж, премахване му се прави, като се хваща благодарение на пинцети, като се издърпва леко нагоре, без да се извива. Той би трябвало да бъде захванат крепко, допустимо най-близо до забития в кожата сектор. Процедурата се прави наложително с ръкавици, с цел да се избегне рискът от заразяване. След това мястото на захапване се дезинфекцира посредством измиване със сапун, последвано от подобаващ дезинфектант. Не бива да се размачква, защото пръски могат да попаднат в очите или отворени рани на човек и да го заразят. Неправилното захващане може да докара до скъсване или разчленяване на кърлежа, оставане на част от него в раната и повишение на риска от възпаление. В съпоставяне с миналата година в този момент за същия интервал се следят повече случаи на ухапани”, заключи доктор Валюков.
19 ухапани от кърлеж са потърсили помощ за седмица във филиала за Спешна помощ в Петрич, по 15 потърпевши са обслужени от дежурните медици в Гоце Делчев и в Кресна, оповестиха от Регионалната здравна ревизия в Пиринско. Статистиката сочи още, че за седмица са обслужени и 17 пациенти в Сандански, 10 в Симитли, 7 в Разлог.
“Зачестяване на случаите се следи след стопляне на времето през март, първа помощ за премахване на впит кърлеж до края на май е оказана на 43-ма потърпевши в Благоевград, които са обслужени в незабавно поделение на благоевградската болница”, разясни шефът на “Надзор на заразните болести” доктор Веселка Мончева.
Пострадалите се обслужват и от персоналните лекари и експерти в хирургични кабинети, други отстраняват сами рисковия паразит. Не всяко захапване предизвиква заболяване, за заразяване с инфекцията са нужни повече от 24 часа от впиването на кърлежа, с цел да може причинителят да проникне в кръвообращението на човека”, сподели доктор Мончева. Възможно е кожата да се зачерви и подуе, както и да се проявят разнообразни признаци, като да вземем за пример грипоподобни признаци, покачване на телесната температура, лесна уморяемост и уязвимост, поява на обрив, гадене и повръщане. За понижаване на рисковете, свързани с захапване от кърлеж, се предлага неговото навреме премахване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР