Петима транспортни министри за последните десетина години не са могли

...
Петима транспортни министри за последните десетина години не са могли
Коментари Харесай

Петима министри не могат да съберат неустойки от Фрапорт за летищата във Варна и Бургас

Петима транспортни министри за последните десетина години не са могли да се оправят със събирането на неустойките от концесионера на летищата във Варна и Бургас " Фрапорт ". Това са сегашният министър Росен Желязков, както и предшествениците му Ивайло Московски, Данаил Папазов, Александър Цветков и Петър Мутафчиев.

Това излиза наяве от два одита на Сметната палата, засягащи концесията, стартирала през 2006 година По-старият одит е ревизирал по какъв начин транспортното министерство е направлявало осъществяването на концесионния контракт за двете летища към 31 декември 2012 година Новият одит, оповестен в края на 2019 година от Сметната палата, пък се отнася до контрола върху осъществяването на всички концесионни контракти на транспортното ведомство за интервала 2016-2017 година Основното му умозаключение е, че министерството на превоза не реализира " задоволително ефикасен надзор " върху концесионните контракти в ресора си.

През годините страната неведнъж е претендирала неустойки поради закъснение на контрактуваната капиталова стратегия от " Фрапорт ", само че компанията постоянно е пращала възражения и не е плащала глобите, излиза наяве от отчетите на палатата.

От " Фрапорт " споделиха, че ще отговорят на въпросите на Mediapool в идващите дни. От министерството на превоза също обясниха, че ще отговорят към средата на седмицата.

От най-новия одит на Сметната палата се схваща, че транспортният министър е предявил несъблюдение на годишните капиталови проекти на летищата във Варна и Бургас за 2012, 2013 година и 2014 година Изпълнението на проектите е проверявано не от самото транспортно министерство, а от външна компания – " Топик сървиз " АД.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР