Петима френски полицаи са задържани за смъртта на мъж по време на бунтовете в Нахел

...
Петима френски полицаи бяха арестувани във вторник за смъртта на
Коментари Харесай

Петима френски полицаи бяха арестувани във вторник за смъртта на 27-годишен мъж в южния град Марсилия в началото на юли по време на национални безредици, съобщиха прокурорите.

Франция беше разтърсена в края на юни и началото на юли от жестоки безредици заради убийството край Париж на 27 юни на тийнейджър от полицай по време на пътна проверка.

Бунтовете бяха посрещнати със силна полицейска реакция.

Стотици хора бяха арестувани и стотици полицаи бяха ранени.

Но никога не е имало потвърждение, че член на силите за сигурност или протестиращ е загубил живота си по време на събитията.

Петимата полицаи, всички членове от елитната част Raid, бяха задържани в Марсилия за разпит по разследването за смъртта на Мохамед Бендрис, казаха прокурорите.

Няколко цивилни и полицаи също дават показания като свидетели, добавиха прокурорите.

Инцидентът се е случил през нощта на 1 срещу 2 юли по време на бурни протести в центъра на Марсилия, предизвикани от смъртта на Нахел М., 17, който беше застрелян от полицай на 27 юни по време на проверка на трафика.

Бендрис, женен баща на един, чиято вдовица сега очаква второ дете, загуби живота си, след като се почувства зле, докато караше скутер.

Неговата аутопсия показа следи по гърдите му от това, което може да е въздействието на изстрел от взривна топка – известно на френски като LBD и обикновено се използва от полицията в страната.

Разследването е насочено към полицията в Марсилия.

По-рано това лято на 22-годишен мъж на име Хеди трябваше да ампутират част от черепа си след побой вдигнат и стрелян с LBD на 21 юли от група мъже, заподозрени, че са полицаи.

Четирима полицаи от Марсилия са обвинени за инцидента.

Трима са освободени под съдебен надзор.

четвъртият е с мярка за неотклонение "задържане под стража", докато трае разследването. Задържането му предизвика огромни противоречия във френската полиция.

Полицаи в цялата страна излязоха масово в отпуск по болест в знак на протест, но съдът миналата седмица отхвърли жалбата срещу задържането му.

Полицаят призна пред съда за уволнение взривна топка, отменяйки по-ранен отказ, но каза, че не е видял никой ранен. Неговият адвокат добави, че няма доказателство, че неговият обстрел е ранил Хеди.

Влиятелният полицейски синдикат Алианс заяви, че решението е „неразбираемо и много несправедливо“.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР