Петима български граждани бяха арестувани за проникване в банкомати и

...
Петима български граждани бяха арестувани за проникване в банкомати и
Коментари Харесай

Арестуваха в Бали наш ММА боец, точил милиони от банкомати

Петима български жители бяха задържани за навлизане в банкомати и събиране на персонални данни на о-в Бали, съобщи индонезийският Detik. Един българин към момента е търсен от полицията.

Все още не е оповестена точната сума, която е била източена, само че по първични данни става въпрос за над 780 млн. евро.

По първична информация един от арестуваните е зрелищен ММА войник от Пещера. Извършителите таргетирали задгранични туристи, като това надалеч не е първият случай на хванати за източване на персонални данни нашенци в Бали.

Полицията е събирала доказателства под формата на свидетелски показания и видео фрагменти от региона на банкоматите в продължение на няколко дни. На 3 февруари полицейският екип прави опит да задържи обвинените, само че те не се предават и стартират да бягат. Единият от българите даже се блъска и разрушава автомобила си на пътя, само че все пак съумява да се измъкне. Останалите петима обаче са арестувани, а в техните домове са открити още материални доказателства.

Източването на персоналните данни е ставало чрез скимер устройство и рутер. По данни на шефа на полицията в Бали комисар Анди Феран причинителите таргетирали богати туристи. В домовете им са открити рутери, преносими компютри, мобилни телефони, както и няколко единици скимери, написа offnews.

Придвижвайки се с взети чартърен коли и с перуки на глава, причинителите конфигурирали на определени банкомати скимер устройство с камера, обвързвана с маршрутизатора и модема, които по-късно за записвали всички потребителски данни, в това число и ПИН кода на картата. След това данните била прехвърляна на подправен банкомат, в който дошли парите на излъганите клиенти.

Устройствата са били закупени онлайн, а подправените банкомати са били ситуирани в разнообразни елементи на острова, тук-там като огромни бензиностанции, магазини, оживени плажове и т.н.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР