Пети ден продължава протеста на енергетици и миньори. Представители на

...
Пети ден продължава протеста на енергетици и миньори. Представители на
Коментари Харесай

Блокадите на магистралите Тракия и Струма остават, протестиращите на среща в парламента

Пети ден продължава митинга на енергетици и миньори. Представители на протестиращите миньори, които са блокирали Автомагистрала " Тракия " и Автомагистрала " Струма " ще се срещнат с властта през днешния ден, предават БТВ и Българска национална телевизия. Проходът на републиката остава е затворен.

" Днес среща ще има. Ние приехме тази покана, само че при избрани условия. Вчера от декларираната ни позиция от шест претенции едно от изискванията беше срещата да бъде извършена с представители на протестиращите и парламентарно показаните партии в Народното събрание. Ако не бъдат всички парламентарни групи диалози няма да има ", сподели Бисер Бинев. 

Блокадите на автомагистралите " Тракия " и " Струма " остават, до момента в който срещата продължава. 

Нестихва недоволството на протестиращите на Автомагистрала " Струма ". Вчера стачкуващите съумяха да блокират придвижването и прекараха нощта на автомагистралата. Днес представители на протестиращите ще отидат на срещата в Народното събрание. 

" Ние на среща с премиера Денков няма да вървим. Още през вчерашния ден той ни предложения на среща някъде на някакъв етажа на административна постройка. Ще отидем на срещата в Народното събрание. Да кажем на хората за какво сме тук, тъй като продължава да бленува в публичното пространство, че някакви хора вършат някакви нелепости. Проблемът е това, че единствено след две години България може да се върне в годините на комунизма ", сподели ръководителят на протестния комитет на КТ " Подкрепа " Марио Нинов.

Срещата сред премиера Николай Денков и протестиращите енергетици и миньори в търсене на решение, която ще се организира през днешния ден късно нощес беше преместена в Народното събрание. До тоди ход се стигна, откакто стана ясно, че протестиращите упорстват за диалози с представители на ръководещите партии. 

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са удостоверили наличието си. На срещата ще участват и министрите на енергетиката, на районното развиване и благоустройството и на стопанската система. 

Основната точка, по която не могат да се схванат протестиращите и кабинетът, е внасянето на проектите в Европейската комисия в този им тип. 

Според синдикатите проектите би трябвало да бъдат напълно предоговорени, а съгласно властта това ще докара до загуби. 

Синдикалистите от другите федерации съумяха да реализират единодушие за 6 съществени претенции. 

Сред тях - ТЕЦ-овете да продължат да работят по изключение, да се напише нова енергийна тактика и да не бъде създавано ново държавно дружество. 

Част от тези претенции обаче влизат в несъгласие с задължения, които България е поела пред Европейска комисия. 

По проекта за обективен преход плануваните средства са над 1,15 милиарда евро. 

Миньорите упорстват настояванията им да бъдат заложени в проектите за обективен преход и дават период от 2 месеца това да се случи.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР