Пети ден напрежението в Казахстан не стихва. Сблъсъци имаше и

...
Пети ден напрежението в Казахстан не стихва. Сблъсъци имаше и
Коментари Харесай

Руски миротворци пристигнаха в Казахстан, напрежението в страната не стихва

Пети ден напрежението в Казахстан не стихва. Сблъсъци имаше и тази заран в най-големия град Алмати. Съобщава се за десетки починали протестиращи. Жертви има и от страна на органите на реда. Ранените са над 1000 души.

Русия и съдружниците й оповестиха, че ще изпратят в Казахстан военнослужещи като част от миротворческа задача. Първите съветски военни към този момент отпътуваха за Казахстан.

В отговор на молбата на президента Токаев, Москва изпрати въздушни десантчици в границите на миротворческия контингент на Организацията на контракта за групова сигурност. Военни ще изпратят още Армения, Беларус, Таджикистан и Киргизстан. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разгласи, че военното наличие ще бъде за стеснен период, до момента в който обстановката в Казахстан се възстановява.

През нощта протестиращи превзеха интернационалното летище в Алмати. Руската самолетна компания " Аерофлот " спря полетите си до Казахстан. Няколко други страни започнаха да изтеглят своите жители.

" Ние сме толерантен народ, само че към този момент сме изтощени! Стига толкоз! Трябва медиите да отразяват това, което се случва в страната ни! Трябва светът да знае каква е обстановката тук. ", споделя гражданин на Казахстан

И през днешния ден в Алмати се стигна до конфликти сред протестиращи и органите на реда. Има и десетки ранени.

В столицата Нур Султан обстановката е видимо спокойна. В цялата страна към момента няма достъп до интернет, спрени от ефир са и няколко медии.

Напрежението в Казахстан набъбна в неделя, когато започнаха митинги против двойното повишаване на цените на газа. Смята се, че това е единствено мотив за размириците, а че главният претекст зад митингите е политически.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР