Петер Алтмайер Петер Алтмайер, ръководителят на канцеларията на германския канцлер

...
Петер Алтмайер Петер Алтмайер, ръководителят на канцеларията на германския канцлер
Коментари Харесай

Шефът на канцеларията на Меркел може да поеме временно финансовото министерство


Петер Алтмайер

Петер Алтмайер, ръководителят на канцеларията на немския канцлер Ангела Меркел, може да поеме поста министър на финансите, който ще остане незает, откакто Волфганг Шойбле поеме председателството на Бундестага. Това заяви в. " Зюддойче " в петък.

Според изданието политикът ще заеме поста на финансов министър краткотрайно, до момента в който новото държавно управление встъпи в служба. Същевременно Алтмайер ще продължи да извършва отговорностите си отпред на канцеларията на Меркел. Решението е било взето персонално от канцлера, защото функционалностите на финансовото министерство би трябвало да се координират тясно с нейното ведомство. Според нея фактът, че двете служби ще се управляват от един човек, ще се отрази позитивно на съдружните договаряния.

Вернер Хойер, ръководителят на Европейската капиталова банка (ЕИБ), чието име бе споменавано като възможна кандидатура за правоприемник на Шойбле, съобщи, че ще остане отпред на Европейска инвестиционна банка през идните шест години, осведоми Асошиейтед прес.

Пред публицисти в Атина Хойер уточни през днешния ден, че е " прелестно да бъде упоменат " като идващ финансов министър на Германия, само че е " извънредно благополучен " да управлява Европейска инвестиционна банка. Той заяви, че гуверньорите на институцията са му дали нов шестгодишен мандат, откакто сегашният му изтече на 31 декември.

Очаква се Шойбле да бъде определен за ръководител на Бундестага на 24 октомври. Според специалисти с прекосяването му на новия пост Меркел ще загуби мощен министър. 75-годишният политик е народен представител в Бундестага от 1972 година, а от 2009 година е министър на финансите. Той е прочут с консервативните си възгледи за публичната и финансовата политика. Като финансов министър Шойбле се придържаше към твърди позиции по отношение на Гърция в интервала на финансовата рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР