Петел следи какво се случва след присъдата на кмета на

...
Петел следи какво се случва след присъдата на кмета на
Коментари Харесай

Ердоган за присъдата на Имамоглу: Опитват да играят игри на тронове чрез нас

" Петел " следи какво се случва след присъдата на кмета на Истанбул.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че няма " нищо общо " с присъдата против известния опозиционен кмет на Истанбул, предава БГНЕС.

Решението на съда заплашва да спре Екрем Имамоглу да се кандидатира на идните президентските избори идващия юни.

Присъдата по обвиняване за засегнатост на държавен чиновник провокира интернационална стихия. Въпросната засегнатост е думата " простаци " изречена като резюме за дейностите на изборната комисия по време на кметска конкуренция през 2019 година. За тази дума Имамоглу беше наказан на две години и седем месеца затвор и му бе неразрешено да взе участие в политиката за същия интервал от време. Сега той апелира присъдата и до момента в който делото не бъде дефинитивно решено остава кмет на Истанбул.

Ердоган настоя, че няма пръст в присъдата:

" Какво стои зад бурята, провокирана от присъда през последните няколко дни? Този спор няма нищо общо с нас - нито с мен, нито с нашата нация ", настоя Ердоган в първите си мнения по тематиката.

" Смеем се на всички подправени думи, изречени толкоз несъмнено от тези, които виждат в присъдата политическа маневра. Но ние сме тъжни да забележим, че някои се пробват да играят своите игри на тронове посредством нас ", акцентира президентът, който допусна, че реакциите против присъдата са резултат от съревнование в опозицията.

Десетки хиляди души демонстрираха поддръжката си в четвъртък в Истанбул за Имамоглу, който с триумфите си като кмет се утвърди като опозиционер грозящ 20-годишното владичество на Ердоган в турската политика.

Присъдата против Имамоглу беше посрещната с интернационална рецензия. В четвъртък Съединени американски щати оповестиха, че са " надълбоко разтревожени и разочаровани " от присъдата.

Ердоган разгласи през юни, че ще се кандидатира още веднъж за президент, а опозиционният съюз от шест партии към момента не е определил общ претендент.

" Какво значение има за нас кой ще бъде претендентът на опозицията ", попита риторично Ердоган, като прикани опозиционните партии да имат " смелостта " да изберат своя претендент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР