Петдесетница е.След Възнесението на Иисус Христос на небето в 40-ия

...
Петдесетница е.След Възнесението на Иисус Христос на небето в 40-ия
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Петдесетница

Петдесетница е.

След Възнесението на Иисус Христос на небето в 40-ия ден от Възкресението Му апостолите и други Негови възпитаници дружно със света Дева Мария и дамите,

които Го следвали през цялото време, се събирали всеки ден на молитва.

Това те правели в една „ връхнина “, огромна стая за посетители на горния етаж на една къща, евентуално същата, в която провели и последната вечеря с Учителя преди залавянето и гибелта Му.

Там те чакали в молитва обещанието на Спасителя Христос: да се всели в тях Светият Дух и да тръгнат на проповед, да популяризират Неговото обучение измежду всички нации.

През тези дни на очакване те избрали Матия на мястото на Юда Искариот, изнемощял поради измяната, и той бил присъединен към единадесетте. А сутринта на 50-ия ден от Възкресението, който съвпадал с юдейския празник Петдесетница, в йерусалимската връхнина всички тези към 120 души още веднъж в единодушие били събрани на молитва. Изведнъж се чул звук от небето, като че ли от мощен вятър, и над събралите се за молитва се явили огнени езици. Всички се изпълнили с Дух Свети и почнали да приказват на други езици, съгласно както Духът им давал да изговарят.

А в Йерусалим за празника били пристигнали юдеи от всякакви страни и се смаяли, тъй като всеки ги слушал да приказват на неговия език.

Тогава апостолите, изпълнени със Светия Дух, почнали да проповядват. Свети деятел Петър произнесъл пламенна проповед и призовал слушателите си:

И ще приемете дара на Светия Дух “. Словата му проникнали надълбоко в сърцата на слушателите, след тази проповед повярвали и се кръстили три хиляди души. На този ден с благодатта на Светия Дух Църквата се родила като общественост от вярващи в Христос. Затова Петдесетница се назовава рожден ден на Църквата.

Като знак на огнените езици, през днешния ден в храма се раздават орехови листа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР