Петдесетина благоевградчани излязоха на протест в защита на античния град,

...
Петдесетина благоевградчани излязоха на протест в защита на античния град,
Коментари Харесай

Първи протест на благоевградчани срещу унищожаването на античния град

 img_0619  img_0634  img_0637  img_0643  img_0655
Петдесетина благоевградчани излязоха на митинг в отбрана на античния град, който археолози откриха край село Покровник. Това е остарялото населено място Скаптопара,но за зла орис археологическите разкопки минават тъкмо по трасето на бъдещата автомагистрала Струма. Целият древен град е към 120 дка повърхност, а досега са разкопани едвам 50 дка. Там тези дни бе открита и римска гробница непокътната. Градът е датиран от 3-4 век след Христа.

Находката разбуни благоевградчани, които се проведоха във фейсбук, сътвориха и петиция за запазването на обект. Според археолозите такива селища има „ под път “ и над път, както те се показват, само че за нас това е историята ни и ще бъде вандалщина да се унищожи, споделиха протестиращите. Сред тях има и четирима общински съветника, които внесоха искане в общинския съвет за образуване на локален референдум. Заради страха,че разкопките скоро ще бъдат изринати, с цел да мине трасето, всеки ден обекта се посещава от десетки благоевградчани, които водят и децата си. Протестиращите обявиха,че това е единствено първи митинг, а занапред предстоят още и то доста по-мащабни.

Трасето на автомагистралата веднъж към този момент е измествано поради други бизнес ползи, а в този момент се откри този град, значи може отново да се измести,има способи, обявиха протестиращите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР