Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на Иван Гешев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в действие определение на тричленен състав от 16 май 2022 година, с което отчасти беше анулирано решение на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година и напълно без разглеждане беше оставено предложение на министъра на правораздаването за формиране на произвеждане за дейности и бездействия в интервала преди встъпването в служба на основния прокурор Иван Гешев . Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд. 

Решението е част от производството за старт на процедура по свалянето на основния прокурор Иван Гешев от поста му.

Върховните магистрати одобряват, че определението на тричленния състав на Върховен административен съд , в обжалваната му част е вярно и законосъобразно, защото кореспондира с претекстовете на решението. Съдебният състав проучва използваните правила от Закона за правосъдната власт с оглед описаната от Конституционния съд (КС) специфичност на „ стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители “ на двете висши съдилища и основния прокурор. 

В определението се показва, че „ според претекстовете на решението на Конституционен съд ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор са административни ръководители, само че и магистрати, заради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични правила на държание. Същевременно организационно те заемат такава висока служба , която не разрешава по отношение на тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, годни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на правосъдната власт, се показва в известието. 

Провиненията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт, точно тъй като са осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители. Записаното в претекстовете на Конституционен съд, че се имат поради прегрешения, осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители значи, че следва да са осъществени в това им качество, осведомят от Върховен административен съд. 

Определението бе обжалвано от министъра на правосъдието Надежда Йорданова в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правораздаването срещу решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година С това решение Висш съдебен съвет остави без разглеждане предложението на министъра на правораздаването в частта по отношение на дейностите и бездействията на Иван Гешев в интервала до встъпването му в служба „ Главен прокурор на Република България “ на 18.12.2019 година във връзка с случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “, проблема „ Жоси “, както и мненията на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Определението на Върховен административен съд по делото не предстои на обжалване.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР