Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалби

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалби
Коментари Харесай

ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли тъжби на няколко души. Сред тях са артистът Явор Бахаров и подсъдимият за гибелта на Милен Цветков - Кристиан Николов против наредбата за реда за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или използването на наркотични субстанции или техни аналози. Това излиза наяве от решение на съда.

Върховните магистрати одобряват, че не са позволени нарушавания, когато наредбата е била оповестена за публично разискване. В претекстовете в детайли са обрисувани предстоящите резултати от използването и с оглед предвиждането на ефикасен ред за определяне на използването на алкохол и/или наркотични субстанции и техните аналози.

Целта е да бъде понижен броят на случаите на ръководство на транспортно средство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, както и да има справедливи, точни и надеждни резултати при определяне на използването на неразрешените субстанции.

Съдът показва, че методът, по който е организиран температурният режим на предпазване на пробите не е в правна връзка със самото оборване на наредбата. Няма колизия сред регламентирането на температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията и съхранението, и температурния режим след осъществяване на проучването, счита съдът.

Обстоятелството, че в Наредбата са посочени съответни лаборатории, които да правят проучване на пробите за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и на използването на наркотични субстанции или техни аналози, не води до извод за несъгласието й със Закона за национална акредитация, показват висшите съдии

Петчленният състав е счел за безпричинно възражението против текст от същата разпоредба, касаещ опцията в седемдневен период от връчване на наказателно разпореждане или покачване на обвиняване заинтригуваното лице да изиска наново осъществяване на химически разбор. Според Върховен административен съд наредбата освен не лимитира правото на отбрана, а дава спомагателна опция за отбрана с осъществяването на повторния разбор. Определянето на период за това е в сходство с правилото за разглеждане и решение на делата в рационален период, в това число и по отношение на задължението на прокурора и проверяващите органи да обезпечат провеждането на досъдебното произвеждане в плануваните по Наказателно-процесуалния кодекс периоди, написа в решението на съда. То е дефинитивно.

На 5 декември артистът Явор Бахаров бе упрекнат за открита у него марихуана. У него бяха открити 0,3 гр. марихуана. Той бе арестуван в 4-то Районно ръководство в София. Според проверяващи количеството, открито у Явор Бахаров, се равнява почти на половин цигара марихуана.

На 29 юни предходната година Бахаров бе наказан дефинитивно от Окръжния съд в Благоевград условно с четиригодишен изпитателен период. Актьорът бе хванат да кара след приложимост на алкохол и опиати през февруари 2020 година

Преди дни Апелативният съд в София удостовери деветгодишната присъда за гибелта на журналиста Милен Цветков. Подсъдим за тежката злополука е Кристиан Николов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР