Петър Велков е учител, стартира с програмата „Заедно в час”,

...
Петър Велков е учител, стартира с програмата „Заедно в час”,
Коментари Харесай

Петър Велков: Смъртността у нас от К-19 е умопомрачително висока и ще нараства, докато не се направи това

Петър Велков е преподавател, започва с програмата „ Заедно в час”, а по-късно като образова учители в Института по прогресивно обучение. Магистър по “Публична администрация”, където профилира своята магистърска теза и проучвания в областта на ръководство на образованието, математик и специалист по ръководство на рецесии.

Пред той разяснява частичният локдаун у нас и какъв брой ефикасен ще бъде той, както и по кое време смъртните случаи в резултат от ковид у нас ще намалеят.

Прочетете цялото изявление:

- Г-н Велков, имаше огромен спор дали в действителност би трябвало да се вкарат по-строги ограничения, само че те към този момент са факт. Наложителни ли бяха и ще имат ли резултат за ограничение на разпространяването на COVID-19, като вземем поради, че още веднъж имаме рекордна смъртност?

- Абсолютно. Мерките бяха наложителни и даже в случай че бяха взети три седмици по-рано, щяха да бъдат избавени доста животи. Но за жалост и доста животи още ще бъдат изгубени, защото през идващите две седмици смъртността ще нараства. Причината е, че тя е ретроспективна и сега губят живота си хора, които са се заразили преди към 21 дни.

Затова и нямаше по какъв начин да не се пристъпи към стягане на ограниченията. Когато една пандемия се разраства дифузно и се популяризира в такива мащаби, нито една страна не може да се оправи без локдаун. Това се потвърди на всички места. Видяхте, че доста страни пристъпиха към по-строги ограничения даже при по-ниски стойности.

- В момента в действителност сме в непълен локдаун, даже не е цялостен, не слага ли това под подозрение резултатите от него?

- Реално видяно нямаме цялостен локдаун. Има страни с доста по-строги ограничения. Точно по тази причина е противоречиво и какви ще са резултатите. Въпросът е по какъв начин ще съблюдаваме разпоредбите и по какъв метод страната ще реализира надзор върху това, тъй като за мен има някои противоречиви въпроси. Ще ви дам образец - за мен такава е опцията да се събират по 15 души на частни празненства.

Това не е по никакъв начин дребен брой хора и като имаме поради какви са механизмите у нас, за мен това е малка врата. А ние като общество показахме, че сме безотговорни. Това е една от аргументите да се стигне и до частния локдаун, тъй като, от една страна, имаш безконтролно общество, а от друга - страна, неуправляваща пандемията.

Друг основен детайл е, че не се приказва нищо за предприятията и цеховете, а е обществена загадка, че там има огромна заболеваемост и ограниченията не се съблюдават, позитивните случаи се прикриват.

Причината е в устрема да се запазят тези работни места, само че нищо не се споделя за контрола им. А това са клъстърни звена, които популяризират вируса с огромни темпове.

Също по този начин ние може да не посещаваме заведения за хранене, само че в случай че се събираме у дома още веднъж на огромни групи, обстановката няма да се промени. Ако не ограничим контактите си фрапантно, ограниченията няма да дадат резултати.

- Кога може да има спад в случаите на инфектирани?

- Първо ще има спад през идващите 10 дни, в следствие обаче на половинчатите ограничения, които бяха подхванати преди този момент. Имам поради, че 40% от учениците за един интервал бяха онлайн, а това ще окаже някакво въздействие.

Другата причина е смяната в държанието на хората - може би най-малко 15-20% от обществото стартира да има вяра, че има вирус и да съблюдава ограниченията, а това е основен фактор.

- Едва в този момент ще има резултат това, че гимназистите бяха пуснати да учат онлайн преди няколко седмици?

- Точно по този начин. Но резултатът няма да е фрапантен, тъй като тогава пък се събираха в моловете. Да не приказваме, че сега, в който учениците се върнат присъствено на учебно заведение, ще станем очевидци на нов скок. Няма по какъв начин да имаме резултати, в случай че питейни заведения са отворени, а пък учебни заведения са затворени или противоположното.

Но както споделих, в този момент би трябвало да имаме резултат от тези първи ограничения, по-късно, след още 14-21 дни ще има по-голям резултат от сегашните по-строги ограничения. Но зависи от нашето държание, както и от контрола на страната.

След 21 дни пък ще забележим, уповавам се, и фрапантна смяна и на смъртните случаи. Сега ще има опазване на високи равнища на заболеваемост, на хоспитализациите, на смъртните случаи, а едвам след време спад на позитивните случаите и най-сетне на смъртните. Има епидемиологични цикли, които би трябвало да минат и да се видят резултатите от ограниченията. Това се вижда и в Европа.

- Това ли сочи непознатият опит? Необходимо е да минат най-малко три седмици, с цел да има резултат от ограниченията, по този начин ли?

- Да, само че доста зависи от вида ограничения и по какъв начин се ползват. Няма по какъв начин обаче да видиш резултати, преди да минат най-малко две седмици - даже от 14 до 28 дни. Това са два цикъла.

- Много хора обаче не считат, че има потребност от стягане, тъй като след разпускането още веднъж ще следим фрапантен скок, по този начин ли е?

- Ясно е, че стягане на ограниченията трябваше да има, тъй като здравната система няма да издържи. А и увеличението на смъртността е умопомрачително висока, 1800 е надвишената смъртност по данни на Национален статистически институт по отношение на последните 5 години.

Това е извънредно високо число. И това са данните от педи две седмици обратно - от Коронавирус и по други аргументи. Но евентуално има и нерегистрирана смъртност от ковид, само че това не значи, че се прикрива, а тъй като когато една зараза се изпусне от надзор, хората нямат достъп до лекуване. Има доста обитаеми места, където даже не могат да се тестват.

Друга причина е и вторичната смъртност от COVID-19, като тук още веднъж става дума за несвоевременен достъп до лекуване. Но в случай че лечебните заведения изнемогват, ще се окаже, че скоро няма да има въобще кой да ни лекува. Историята е посочила, че тези ограничения са единственото нещо, което сработва. А тези, които се съмняват, мога да им кажа, че всичко зависи от осъществяването им и отговорността на обществото.

Вирусното държание е ясно, само че въпросът е по какъв начин ние отговаряме. Важно е дали като жители ще съблюдаваме няколко работещи ограничения. Другото нещо е страната да изготви ефикасна система за тестване. Според мен тестванията би трябвало да се усилят фрапантно и да има по-голямо проучване, както и следене и карантиниране.

Това са три основни неща на системата, които са безусловно задоволителни, с цел да доведат до резултати, само че дружно с държанието на жителите. Тези неща не лимитират толкоз доста метода на живот, само че в случай че се съблюдават, може да имат резултат. Показаха го някои страни. Може в избрани случаи някои да стигнаха до локдаун, само че това не значи, че са диктатури.

Примерите ги има, има верен модел, в случай че се следва, може да имаме резултат. Мрънкаме, че не желаеме маски, страната въпреки това не постанова свястно ръководство на рецесията, а в това време недоволстваме, че сме в локдаун, и то непълен.

Няма по какъв начин да се случат нещата - нужна е лична и групова отговорност. Друго основно нещо е въвеждането на приложение за следене, то се употребява в доста страни. Характерно е за огромна част на Европа, анонимно е значително и подкрепя институциите.

Но в случай че се вкара у нас, несъмнено доста българи ще считат, че надали не ги наблюдават и още веднъж ще видят интрига в това.

А това е мярка, наложена в едни от най-демократичните страни. Тя ще даде опция да се наблюдават и карантинират хората, да се разбере кои са най-застрашени, ще се наблюдават процесите, клъстърите, ще се улесни работата на РЗИ даже, а и ще способства за научна информация.

Така пандемията ще се ръководи по-добре. Друга мярка е понижаване на санкцията за неносене на маски и тук съм напълно сериозен. В момента тя е 300 лв., само че въобще на какъв брой хора се постанова и какъв брой от тях са я платили? Затова съгласно мен е по-добре глобата да е по-ниска, да речем 30 лв., само че да се постанова на всеки извършител. По-добре е да накажеш един човек 10 пъти с по 30 лв., в сравнение с един път 300 лв.. Това ще увеличи контролните механизми.

- Има ли въпреки всичко математически модел, който да покаже по кое време въобще може да завърши пандемията или това е невероятно без ваксина? Може ли да се вършат прогнози в тази посока?

- Няма по какъв начин без ваксина да се постави край. Другият вид е съблюдаване на ограниченията. Много страни почистиха вируса до 0, като Китай. След това затварят границите. Тук имам поради не да се забрани свободното напредване, а да се карантинират влезлите в дадена страна по 14 дни. Това подсигурява, че няма да има външна интервенция. Също по този начин тук е доста значимо и тестването, без него няма по какъв начин да управляваш една пандемия.

- Бързите проби решение ли са?

- Бързите антигенни - да, само че не бързите кръвни, които имахме преди. Антигенните обаче имат позитиви и би трябвало да ги отчитаме. Заболеваемостта е от 3-8 пъти по-висока в обществото ни, тъй че няма по какъв начин да не ги записваме. Изследването с PCR също би трябвало да се усили с 2-3 пъти.

Няма по какъв начин да кажем, че наложително на 21 декември отваряме страната. Трябва да има явен проект и критерии, в случай че ограниченията дадат резултат, едвам тогава да стартира някакво разхлабване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР