Петър Фиала, който може да стане следващият чешки министър-председател, е

...
Петър Фиала, който може да стане следващият чешки министър-председател, е
Коментари Харесай

Фен на Джеймс Бонд, Петър Фиала, може да стане следващият чешки премиер

Петър Фиала, който може да стане идващият чешки министър-председател, е някогашен учител по политология, както и обожател на филмите за Джеймс Бонд, на литературата и на футбола.

" Всъщност аз съм Джеймс Бонд ", сподели един път Фиала в изявление. " Бонд може да стреля добре, както и аз. Говори също няколко езика и е добре просветен, и аз се надявам, че давам отговор и на тези критерии ", съобщи той.

С брада и очила, Фиала, който грижливо пази персоналния си живот в загадка, в този момент извършва най-важната задача в живота си, откакто изведе десноцентристкото обединяване " Заедно " до победа с дребна преднина на парламентарните избори през уикенда.

" Заедно " победи центристката популистка партия АНО ( " Действие на недоволните жители " ) на министър-председателя милиардер Андрей Бабиш, на който по време на цялата предизборна акция изследванията предричаха последна победа.

" Дадохме на Чешката република късмет за по-добро бъдеще. Това е смяна, ние сме смяна, вие сте смяна ", съобщи Фиала на последователите си след изборите.

Обединението " Заедно " включва центристкия Християндемокатичен съюз - Чехословашка национална партия, десноцентристката партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет), както и дясната Гражданска демократическа партия (ОДС), чийто ръководител от 2014 година е Фиала.

Той влезе в политиката през 2011 година като теоретичен консултант на тогавашния министър председател, а година по-късно - и на министъра на образованието. Беше определен за народен представител на парламентарните избори през октомври 2013 година, преди да се причисли към ОДС месец по-късно и да стане неин ръководител през януари 2014 година Фиала размени на този пост някогашния министър председател Петер Нечас, чието държавно управление беше свалено през 2013 година на фона на скандал с любовницата на министър-председателя.

Прагматичен набожен

Роден във втория по величина чешки град Бърно на 1 септември 1964 година, Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира тъкмо по пладне, под звъна на църковните камбани.

" В нашето семейство беше нещо естествено да имаш университетско обучение, културен живот и да се интересуваш от публични и политически въпроси ", съобщи един път той. " Бях отгледан в либерален дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които считам за обективни още от дете ", сподели Фиала.

Вероятният предстоящ министър председател, който носи сако от 15-годишна възраст, има тапия по чешки език и литература, както и по история. Работил е като историк и публицист.

След свалянето на комунистическия тоталитарен режим в някогашна Чехословакия през 1989 година Фиала става съосновател на катедрата по политология в Масариковия университет в Бърно - предмет, който до тогава е неразрешен.

Той оглавява катедрата от 1993 до 2002 година, преди да стартира да дава отговор в продължение на две години за интернационалните връзки и европейските проучвания.

Фиала, който през 2002 година става първия в страната професор по политология, заема поста ректор на Масариковия университет от 2004 до 2011 година Той е създател на няколко научни труда за политика, вяра и история и от време на време е подложен на критика, че е отегчителен и лишен от страсти. Прагматичен набожен, той е кръстен през 1986 година, когато Църквата още е преследвана от комунистическото държавно управление.

" За мен вярата значи несъмнено пояснение на света, само че тя няма отговор за всяка обстановка ", сподели Фиала в изявление.

" Основното е, че индивидът основан като свободно създание ", добави той. Въпреки осанката си на професор, до 40-годишна възраст Фиала е бил деен футболист. Обича също тениса, стрелбата, ските и плуването. Почитател е и на джаза. През 1992 година се дами за брачната половинка си Яна, с която имат три деца.

Двамата се срещат по време на Нежната гражданска война през 1989 година и Фиала сподели един път, че част от първата им любовна среща е била на гробище.

" Моят персонален живот се слива със обществения дотам, че се срещнах със свободата и с бъдещата ми брачна половинка през ноември 1989 година И от този момент обичам и двете ", съобщи той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР