Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който

...
Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който
Коментари Харесай

И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев

Петър Чобанов съобщи, че консултациите са на стадий, в който няма непосредствено решение, и загатна за други хипотези

И през днешния ден срещите на президента Румен Радев с претендентите за длъжностен министър председател удрят на камък. Омбудсманът Диана Ковачева е декларирала пред президента, че не може да е длъжностен министър председател, тъй като е определена за арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург и следва да встъпи в служба до 17 април.

Подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов пък съобщи, че консултациите при президента с евентуалните претенденти за длъжностен министър председател са на стадий, в който няма непосредствено решение. На среща при президентът Румен Радев влезе и идващият подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков, който сподели, че е банкер, а не политик, и също напомни, че през вчерашния ден Димитър Радев е обрисувал къде се нарежда Българска народна банка в националната и интернационална рамка. 

Два дни откакто зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева подаде оставка и стесни избора на Радев за длъжностен министър председател, през днешния ден и омбудсманът отхвърли на Радев да заеме поста длъжностен министър-председател.

Другата седмица Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман. Ковачева и Марчева са на мнение, че би трябвало да стоят надалеч от политиката.

Днес Радев се срещна и с подуправителя на Българска народна банка Петър Чобанов, който съобщи, че консултациите при президента с евентуалните претенденти за длъжностен министър председател са на стадий, в който няма непосредствено решение. Чобанов се солидаризира с към този момент изразеното мнение от шефа на Централната банка Димитър Радев, че институцията би трябвало да е надалеч от политиката.

" Вие знаете, че аз постоянно, във всяка обстановка, съм постъпвал отговорно от позиция на обществения интерес. В момента това, което върша, също е доста значимо като подуправител на Българска народна банка. Чухте и господин шефа какви съображения през вчерашния ден изрече пред вас. Мисля, че и за Еврозона, и за по-нататъшното икономическо развиване, екипът в Централната банка, който е образуван, би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. Оттук нататък, несъмнено, всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на господин президента, когато той го вземе ", разяснява подуправителят на Българска народна банка.

Петър Чобанов дефинира като догадка въпроса дали би се отказал от позицията в Българска народна банка в името на националния интерес.

" Хипотези, които ще излязат на напред във времето, когато господин президентът вземе финалното си решение. Мисля, че диалогът, който организирахме, беше изчерпателен, беше потребен и за двете страни, и аз чакам той да откри решение в тази обстановка. Вярвам в това ", сподели той.

На среща при президента влезе и идващият подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков, който сподели, че е банкер, а не политик и също напомни, че през вчерашния ден Димитър Радев е обрисувал къде се нарежда Българска народна банка в националната и интернационална рамка. Миленков е член на Надзорния съвет на Европейската централна банка.

В опит да форсира процедурата по назначение на длъжностен кабинет Румен Радев стартира от през вчерашния ден срещи с всички евентуални министър-председатели според заложеното в Конституцията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР