Пета вълна в страната с Омикрон е неизбежна след празници,

...
Пета вълна в страната с Омикрон е неизбежна след празници,
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Петата вълна на коронавируса след празниците е неизбежна

Пета вълна в страната с Омикрон е неизбежна след празници, споделят учените. Затова би трябвало да се вземат навременни ограничения, счита проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българска академия на науките, предава.

" Към февруари е неизбежна петата вълна, тъй като това е един доста вирулентен вид. Въпросът е да няма подобен напън върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи ", уточни тя.
 
Всички имунизирани с две дози, от която и да е ваксина, би трябвало да си слагат и трета бустерна поради Омикрон, предлага проф. Тодор Кантарджиев.

" Обаче е потвърдено, че една доза РНК-ова ваксина прави по този начин, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкоз мощен, колкото е съвсем мощен против Делта разновидността. Същото е и в случай че си имунизиран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави по този начин, че защитните сили на трите ваксини са съвсем равни против Омикрон, както са равни на отбраната против Делта разновидността ", акцентира проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е целесъобразно да сложат и една доза РНК-ова ваксина.

" Едно е постоянно по-малко от две - дори и в медицината. Единичната доза доста по-малко пази от Делта разновидността, а още по-малка е отбраната против Омикрон ", сподели проф. Кантарджиев.

" И при по-висок титър на антитела може да се сложи ваксина. Още повече за хора с алергии. Има доста хора с алергии, които се тормозят от това и не си слагат ваксина. Няма защо да се тревожат ", посочи Петрова.

В понеделник идват първите дози ваксини за деца, които ще бъдат поставяни на няколко места в страната, само че не от персоналните лекари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР