Пет варианта на втора пенсия ще изплащат частните пенсионни фондове.

...
Пет варианта на втора пенсия ще изплащат частните пенсионни фондове.
Коментари Харесай

Частните пенсионни фондове изплащат пет вида втора пенсия

Пет разновидността на втора пенсия ще изплащат частните пенсионни фондове. Това одобриха депутатите от Комисията по труда и обществената политика, откакто гласоподаваха на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

Ако пенсионерът разполага с задоволително пари в самостоятелната си партида, ще получава пожизнена пенсия. Той обаче може да избира сред три разновидността - пожизнена пенсия без спомагателни условия, такава с интервал на обезпечено погашение и пожизнена пенсия, включваща разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.

Новите артикули станаха факт, откакто сред първо и второ четене депутатите от ГЕРБ внесоха свои промени, които комисията през вчерашния ден одобри.

Пожизнена пенсия обаче ще получат единствено хората, които имат задоволително натрупвания, с цел да получават най-малко 45 лева месечно от втория дирек. При пенсия с обезпечен интервал на погашение пенсионерът ще избира период сред 2 и 10 години. Ако в този период пенсионерът почине, неговите наследници ще получат парите, които му се поставят за този обезпечен интервал. Ако пенсионерът избере пожизнена пенсия с разсрочено погашение на част от насъбраните средства, той ще може да получават по-големи суми след пенсионирането си, а по-късно средствата ще понижават.

В измененията е записано още, че размерът на пожизнената пенсия може да се понижава, само че единствено след консумиране на средствата от аналитичната му сметка, само че размерът є не може да падне под обезпечения размер. Същото важи и за размерът на разсроченото заплащане, в случай че парите в сметката се изчерпат. Освен трите типа пожизнена пенсия, има още два разновидността за погашение на втората пенсия - разсрочено или еднократно.

За да се получат разсрочено парите, сумата в партидата би трябвало да разрешава месечната сума да е сред 45 и 300 лева Ако в партидата има по-малко от три минимални пенсии или 900 лева към този миг, сумата ще може да се изтегли едновременно при пенсиониране. Размерът на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се дефинира от таблицата за смъртност и междинната дълготрайност на идния живот, оповестени от Национален статистически институт, одобриха още депутатите от обществената комисия.

С гласуваните промени в Кодекса за обществено обезпечаване сред първо и второ четене актуализирахме предложенията на Министерството на труда и обществената политика и по този начин гарантирахме правата на пенсионерите, съобщи пред „ Труд” заместник-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР