Пет Центъра за спешна медицинска помощ вече разполагат с първите

...
Пет Центъра за спешна медицинска помощ вече разполагат с първите
Коментари Харесай

Пристигнаха първите в страната високопроходими линейки

Пет Центъра за незабавна здравна помощ към този момент разполагат с първите в България високопроходими коли за спешна помощ. Символичните ключове за тях бяха връчени на шефовете им от премиера акад. Николай Денков на публична гала пред ЦСМП-София. На нея участваха заместник-министрите на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, проф. Илко Гетов и доцент Петко Стефановски.

„ Хубаво е когато фантазиите стават планове, желанията стават капиталови оферти, а капиталовите оферти стават действителност. Реализирането на този план е следващото доказателство какъв брой значимо е да сме част от Европейския съюз “, съобщи министър-председателят.

„ Правителството гласоподава нужните 45 млн.лв. за довеждане докрай на плана за развиване на системата за незабавна здравна помощ. Заедно с наземните високопроходими транспортни средства, въздушните коли за спешна помощ и напълно реновираните бази, се надяваме оказваната незабавна помощ да бъде налична и навременна, а новите условия да облекчат освен пациентите, само че и работещите в системата. С поддръжката от страна на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ срокът на плана бе продължен до края на месец юли 2024 година, което ще разреши сполучливото привършване на всички заложени действия “, съобщи проф. Илко Гетов.

„ Щастлив съм от името на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков да участвам на това събитие, което е следващата крачка към реализирането на плана „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Благодарение на приемствеността на актуалното управление на Министерството на здравеопазването успяхме да надградим и доста да ускорим постигнатото досега “, уточни доцент Околийски.

Първите пет високопроходими коли за спешна помощ са разпределени в ЦСМП Благоевград за потребностите на ФСМП Банско, ЦСМП Пазарджик за потребностите на ФСМП Велинград, ЦСМП Смолян за потребностите на ФСМП Смолян, ЦСМП София за потребностите на ФСМП Самоков и ЦСМП Шумен - за потребностите на ФСМП Върбица.

В рамките на огромния капиталов план е планувано закупуване на 400 броя коли за спешна помощ. До момента бяха доставени 358 нови и оборудвани коли за спешна помощ, които към този момент се употребяват от екипите за незабавна здравна помощ в страната. Останалите 37 високопроходими коли за спешна помощ би трябвало да бъдат доставени в страната до месец март, а критериите за разпределението им са съобразени с географските особености и пътна инфраструктура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР