Пет седмици след началото на войната на Путин срещу Украйна

...
Пет седмици след началото на войната на Путин срещу Украйна
Коментари Харесай

Държавите, които изгониха руски шпиони с дипломатически паспорти

Пет седмици след началото на войната на Путин против Украйна - дипломатическите наказания по отношение на Русия към този момент обгръщат стотици изгонени чиновници на посолствата и консулствата в цяла Европа. 

Над 400 съветски дипломати бяха оповестени за " личност нон грата " освен в страни членки на Европейски Съюз и непрекъснатото посланичество на Русия в Брюксел, само че и от страни като Норвегия, Северна Македония, Черна гора. 

Съединени американски щати експулсира общо 13 съветски дипломатически чиновници още в първата седмица на войната. 

Най-големият пик на премахване на съветски разузнавачи, ползващи дипломатическо прикритие в Европа, стана след разкриването на зверствата в украинския град Буча при започване на април. 

Чехия е изгонила единствено един представител на съветската задача в страната, само че глобата идва, след като предходната година Прага заповяда на над 60 съветски дипломати да изоставен поради данните за интервенция на разузнаването на Кремъл във гърмежите в чешки боен склад през 2014 г. 

Англия към този момент не участва в листата по сходни аргументи - след отравянето на Сергей Скрипал през 2018 година Лондон изгони над 20 съветски сътрудници, а Москва реши да отговори с експулсиране на 50 души от британското посолство. 

Докато управляващите в България се двоумят дали да разгласят Елеонора Митрофанова за " личност нон грата " поради поредност от провокативни и обидни изказвания, службите за сигурност и Министерство на външните работи към този момент експулсираха 13 чиновници на посолството за по-малко от месец след разкрития за шпионска активност - в това число рекрутиране на сътрудници на ДАНС. 



Прибалтийските републики също дават образец за готовността си да постановат дипломатически наказания, като закриват консулски отдели.

В началото на април Литва върна своя дипломат в Киев, който беше изтеглен поради заплахата на военните дейности и снижи равнището на съветското дипломатическо посланичество в страната, което значи, че посланикът би трябвало да се върне в Москва. 

На 6 април Хърватия разгласи, че ще изгони необявен брой съветски дипломати от посолството. Финландия също възнамерява да се включи в общоевропейската самодейност. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР