Пет поредни дни - на 27, 28, 29, 31 май

...
Пет поредни дни - на 27, 28, 29, 31 май
Коментари Харесай

Елдар Алиев отново на българска сцена

Пет следващи дни - на 27, 28, 29, 31 май и 1 юни, Софийска опера и балет ще зарадва своята аудитория с дълго чаканата премиера на балетния театър „ Хиляда и една нощ “. С премиерния театър се отбелязва 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров!

Зрителите ще могат да се насладят на приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и хубостта си съумява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един трогателен и хубав метод с хореографията на огромния балетмайстор Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров.



През 1979 година композиторът Фикрет Амиров написва балета " Хиляда и една нощ " и го посвещава на брачната половинка си. На заглавната страница на партитурата е записано „ На Аида, моята помощничка “. В партитурата Амиров употребява безконечен репертоар от ударни принадлежности – бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, с цел да се изрази благосъстоянието на арабската ритмика. Използването на женски хоров декор придава спомагателен колорит и темперамент на музиката. Хоровото звучене се появява в основни моменти, с цел да сътвори несъмнено въодушевление – или да изрази тъга при започване на балета, когато обречените на гибел дами скърбят или да възпее успеха на положителното и женската мощ в любовния дует на Шахриар и Шехерезада.

Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и възпитател Елдар Алиев . Той осъществя втори балет за трупата на Софийска опера и балет. През 2017 слага за първи път на софийската сцена балета „ Корсар “, като резервира доста от истинската хореография на Петипа, само че я осъвременява по този начин, че тя да отговори на упованията, които има актуалната аудитория. Роденият в Баку балетист и хореограф през годините слага балета „ Хиляда и една нощ “ в Америка и Европа.

Либретото е основано от фамозните братя Рустам Ибрахимбеков и Магсуд Ибрахимбеков . Те въплъщават концепцията си в две дейности на балета и вършат селекция от книгата, с цел да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории показват такива съществени женски черти като обич, хубост и мъдрост.



Сега, в края на месец май, феновете на балетното изкуство ще могат да се потопят в света на балета „ Хиляда и една нощ “ от композитора Фикрет Амиров и хореографа Елдар Алиев. Диригентите са Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Сценографията е на Семьон Пастух. Премиерата е на 27.05 от 19 часа, а идващите спектакли са на 28.05 от 19 часа, 29.05 от 16 часа, 31.05 от 19 часа и на 01.06 от 19 часа.

„ Хиляда и една нощ “ е знаменит балет, в който вземат участие първите сили на балетната натрупа на Софийската опера: Марта Петкова, Кристина Чочанова – Иванова, Боряна Петрова, Мария Йорсанова, Катерина Чебикина, Никола Хаджитанев, Алфред Яго, Георги Банчев, Матю Уитъл и други



Що се касае до почетния гост-хореограф Елдар Алиев, той е една извънредно забавна и неповторима персона. Роден е в Баку, Азербайджан, където приключва Бакинската хореографска академия, а по-късно приключва Педагогическия отдел на Руската балетна академия ( Академия Ваганова) в Санкт Петербург, Русия. Между 1979-1992 година е основен танцьор в балет Киров (Мариински), където се потвърждава освен като механически извънреден типичен и актуален танцьор, само че и като надарен тълковник на функциите, които извършва. Репертоарът му включва основни функции в „ Дон Кихот “, „ Легендата за любовта “, „ Корсар “, „ Лебедово езеро “, „ Баядерка “, „ Спартак “ и доста други.

Кариерата на Алиев обгръща над 40 страни и някои от най-престижните подиуми: „ Кенеди център “ във Вашингтон, окръг Колумбия; „ Метрополитън “ опера в Ню Йорк; „ Национална опера “ в Париж; „ Teatro dell'Opera “ в Рим; „ Театро ла Скала “ в Милано; „ Кралската опера “ в Лондон; „ Берлинската държавна опера “; „ Palacio de Bellas Artes “ в „ Мексико Сити “; „ Театро Колон “ в Буенос Айрес; Операта в Сидни; и други. Соловата му кариера включва и осъществявания като гост-артист на Австралийския балет.

Като танцьор Алиев работи с такива изтъкнати хореографи като Юрий Григорович, Ролан Пети, Морис Бежар, Алисия Алонсо, Олег Виноградов, Владимир Василиев и Маурисио Уейнро. Неговите сътрудници на сцената са били изключителни балерини като Галина Мезенцева, Габриела Комлева, Татяна Терехова, Силви Гийлем, Аманда Маккероу, Лесли Браун, Алтинай Асилмуратова, Мария Билова и Любов Кунакова.

През 1992 година Алиев стартира кариерата си в Съединени американски щати, където е поканен да бъде основен танцьор в Ballet Internationale (Indianapolis Ballet Theatre). Като артистичен шеф той трансформира единствената балетна натрупа в Индиана в професионална компания от международна класа, която се показа пред възхитена аудитория в Лос Анджелис, Ню Йорк, Монреал, Пекин, Тайпе и доста други градове. От 1992–2005 година под управлението на Алиев Ballet Internationale показа повече от 30 постановки, в това число негови версии на „ 1001 нощ “ (Ф. Амиров), „ Лешникотрошачката “ и „ Спящата хубавица “ (П. Чайковски), „ Жар-птица “ (И. Стравински), „ Корсар “ и „ Жизел “ (А. Адам), „ Дон Кихот “(Л. Минкус) и други



През 1996 година Алиев е почетен с премията „ Четиридесет под 40” на Indianapolis Business Journal, признавайки 40-те най-хубави водачи в щата. За приноса си в развиването на изкуствата в Съединени американски щати Алиев получава специфична премия от губернатора на Индиана, а 21 юни е разгласен от кмета на Индианаполис за Ден на Елдар Алиев.

От 2006 година Алиев работи като гост-консултант, треньор, балетмайстор и хореограф с водещи компании и академии от Европа, Азия и Америка, в това число Кралски шведски балет, Словашки народен балет, Национален балет на Китай, Национален балет на Канада, Синсинати Балет, Универсален балет (Корея), Хонг Конг балет, Пекинска танцова академия, Театро Масимо (Италия) и испанска национална танцова компания. Алиев е бил и живописен началник на Унгарския народен балет и Бостънското балетно учебно заведение, изнасял е лекции в Харвардския университет и колежа Васар. Бил е член на жури на интернационалните балетни състезания в Прага, Сеул, Ню Йорк и Пекин. През 2014 година е определен за заместник-председател на журито на Международен балетен конкурс Варна.

Творческата орис на Елдар Алиев се развива тъкмо както предсказва за него балетният и сценичен критик Клайв Барнс, който написа в New York Post: „ Танца му и неговата хореография съставляват рядка еластичност и дарба да се потопите в дълбочината на ролята, която прави Елдар в действителност извънреден актьор. Той ще способства доста за развиването на танца в страните, където работи. "

Спектакълът се посвещава на 100 – годишнината от рождението на Фикрет Амиров.

Автор: Оля Ал-Ахмед



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР