Пет пъти теглото на Националния дворец на културата - над

...
Пет пъти теглото на Националния дворец на културата - над
Коментари Харесай

Годишно изхвърляме текстил колкото 5 пъти теглото на НДК

Пет пъти тежестта на Националния замък на културата - над 100 хиляди тона - толкоз текстил изхвърляме годишно единствено в България. Едва 2 на 100 от тях се рециклират, а сред 50 и 70 на 100 от събраните облекла и другите текстилни артикули в Европа са годни за приложимост. Това оповестиха от Асоциацията по преработване на текстил.
В момента у нас системата за разделно събиране на текстил работи напълно на непринуден принцип. Има разнообразни асоциации за разделно събиране и оползотворяване на текстилни боклуци, които си сътрудничат с общините. В България към този момент има и компании, които оферират взимане на непотребния текстил от вкъщи, с цел да ни спестят търсенето и ходенето до контейнерите. Все още се разчита на положителната воля на жителите и тяхната екологична просвета. Но в скоро време ще бъде наложително за всички.
В България организация по оползотворяване към момента няма, за разлика от доста други европейски страни, показват от асоциацията. А тя е нужна не просто поради законовите условия, а и тъй като ще способства за конкурентоспособна европейска рециклираща промишленост, позволяваща кръговата стопанска система и запазвайки ресурсите за бъдещите генерации.
Ако времето на носенето на една дреха се удвои, излъчванията на парникови газове ще намалеят с почти 44 на 100, спрямо производството на нова дреха.
Експерти оферират да се намерения за въвеждане на отговорност на производителя, която да сложи началото на качествено разделно събиране, с съответни ограничения за подготовка за повторна приложимост и преработването им по образеца на френското държавно управление, което към този момент години ползва сполучливо този модел и за текстил и за обувки.
Новото европейско законодателство планува въвеждането на продуктова такса за текстилни произведения, която се заплаща от пускащия изделието на пазара. Предстои да се види по кое време и по какъв начин ще се вкара този механизъм и у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР