Пет от най-активните неправителствени организации в сектор правосъдие обявиха, че

...
Пет от най-активните неправителствени организации в сектор правосъдие обявиха, че
Коментари Харесай

Граждански организации бойкотират избора на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Пет от най-активните неправителствени организации в бранш " правораздаване " оповестиха, че бойкотират процедурата за избора на нов шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Те отхвърлят да легитимират " опорочената парламентарна процедура ", която ще приключи със сигурния избор на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров, който към този момент е подсилен от ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Атака ", Движение за права и свободи и даже от част от Българска социалистическа партия. Неговият съперник е 69-годишният Симеон Найденов, повдигнат от " Воля ". Найденов наподобява като претендент, който взе участие в процедурата, с цел да се покаже, че има някаква конкуренция, а такава действително няма.

" Наблюдавайки процедурите по желание, осъществявани от Народното събрание, установяваме със страдание, че това е следващата процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на бистрота и гласност, неявяване на професионален и публичен спор за положението на органа. Заставаме зад убеждението, че изпращането на мнения и въпроси към претендентите ще докара само до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура ", се споделя в писмото на гражданските организации до политическите групи в Народното събрание.

" Не желаем да способстваме за обезсмислянето на един другояче либерален инструмент, какъвто е присъединяване посредством мнения и въпроси от представителите на гражданското общество в процедурата по желание на ръководител на КПКОНПИ ".

Подписани са " Антикорупционен фонд ", Български юристи за правата на индивида, Институт за пазарна стопанска система, " Програма Достъп до информация " и Български институт за правни начинания.

" Този самобитен " протест " е невиждана, само че неизбежна стъпка към разкритие на явни паравани на авансово взети по непрогледен метод решения. Обстоятелствата към процедурата за избора на ръководител на КПКОНПИ слагат сянка на подозрение за неразбираеми, най-малко за необятната общност, сделки, посредством предварителното ѝ обвързване с процедурата за избор на основен прокурор. Смятаме, че е неприемлива, като граничи с парадокса, обстановката, в която настоящ основен прокурор обикаля парламентарните групи, с цел да събира депутатска поддръжка за своята номинация за началник на орган на изпълнителната власт ", се споделя в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР