Пет области в България са с най-висок риск за пътуващите

...
Пет области в България са с най-висок риск за пътуващите
Коментари Харесай

В кои области има най-голям риск да попаднете в катастрофа?


Пет области в България са с най-голям риск за пътуващите да попаднат в пътно-транспортно произшествие с съдбовен излаз, а най-вероятно е това да се случи в Софийска област. Това демонстрира оценка на риска, готова от Института за пътна сигурност и основана на данни от Гаранционния фонд, Асоциацията на застрахователите в България, Национален статистически институт и уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Използван е швейцарски стандарт, защото до този миг у нас няма признат стандарт за оценка на риска, показаха от неправителствената организация.

Както се вижда от картата долу, с изключение на в Софийска област, максимален риск човек да стане участник в злополука, приключила със гибел, има в областите Ловеч, Русе, Варна и Пловдив. Най-малка е вероятността от сходен излаз в Перник, Търговище, Ямбол, Шумен и Габрово.

 Снимка: Институт за пътна сигурност

От Института за пътна сигурност показват нуждата да се открият и по този начин наречените черни точки - места, на които стават най-често произшествия с ранени и починали. С помощта на Асоциацията на застрахователите са открити над 1500 такива точки у нас. От организацията са определили и най-опасните места в обособените регионални градове.

Най-опасните места в София

 Снимка: Институт за пътна сигурност

Има ли кой да ръководи риска от ПТП в България?

Това питат от Института за пътна сигурност и дават негативен отговор. Посочват, че преди 2 години е основана Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата, която би трябвало да ръководи риска от произшествия, само че няма такива пълномощия. Не е изготвяна и оценка на риска, за разлика от съседката ни Гърция, където преди няколко дни е показана такава, дружно с екшън проект за премахване на 7000 черни точки в цялата страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР