Пет месеца след като държавата обяви, че започва да си

...
Пет месеца след като държавата обяви, че започва да си
Коментари Харесай

Върнати са едва 16 хил. лв. по скандалните горски заменки

Пет месеца откакто страната разгласи, че стартира да си търси 83 млн. лева непозволено дадена от нея помощ в покупко-продажбите за горските заменки, върнати са малко над 16 хиляди лв. от четирима бенефициенти. Трима от тях са физически лица, четвъртият е компания. Те непринудено са платили и рента от общо 8485.13 лева, която е начислена съгласно датата на сключването на неизгодните за страната контракти.

Това оповестиха от Министерството на земеделието и храните пред Mediapool.

То стартира да изпраща през ноември 2019 година общо 103 уведомителни писма до 51 компании, 33 физически лица, три общини и едно съдружие, които са заменили в интервала 2007-2009 година своите гори против държавни, само че на по-ниски от пазарните цени, че би трябвало да доплатят по покупко-продажбите.

До този ход се стигна, откакто които през 2014 година Европейската комисия реши, че тази горски заменки съставляват неразрешена държавна помощ. Сред възползвалите се от това са предприемачи като Христо Ковачки, Тодор Батков, обвинения Николай Банев, Гриша Ганчев, както и някогашния финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, някогашният публицист Николай Бареков и други.

Още при оповестяването на сумата, търсена от страната по горските заменки, стана ясно, че огромна част от компаниите със скандалните покупко-продажби са в разпродажба или с нови притежатели и изобщо не е несъмнено какво може да вземе от тях земеделското министерство. Актовете за определяне на противозаконната държавна помощ пък могат да се апелират пред съда и делата да се проточат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР