Пет години след своето първо участие в 24-те часа на

...
Пет години след своето първо участие в 24-те часа на
Коментари Харесай

Дженсън Бътън се завръща в Льо Ман

Пет години след своето първо присъединяване в „ 24-те часа на Льо Ман “ международният първенец във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън още веднъж ще започва във френската класика този юни.

Британецът ще направи това с пробния автомобил от НАСКАР, който ще бъде част от общото класиране, само че няма да бъде приравнен към нито един от публични три класа на надпреварата (Hypercar, LMP2 и GTE Am). Бътън ще споделя автомобила си със седемкратния първенец в НАСКАР Къп сериите Джими Джонсън и спечелилият в „ 24-те часа на Льо Ман “ от 2010 година Майк Рокенфелер.

„ Специално е да съм тук – сподели Бътън. – Винаги съм мислел за себе си като за спортен водач и съм търсил нови провокации след края на кариерата ми във Формула 1. Да отида в Льо Ман с този звезден екип е доста вълнуващо.

„ Идеята за това нещо пристигна от Джими когато го питах какво ще прави през 2023 година, тъй като знам, че той не може на стои кротичък. Той ми сподели, че се надявам да заведе НАСКАР на Льо Ман, след което Роки ме предложения на един тест на „ Себринг “ и всичко стартира от там. Аз гледах и слушах цялата информация по отношение на техния напредък. Нямам самообладание да пристигна надпреварата “, съобщи още британецът.

В своето първо присъединяване на пистата „ Сарт “ през 2018 година Бътън кара за отбора на СМП Рейсинг в клас LMP1, дружно с двамата руснаци Витали Петров и Михаил Альошин, само че тогава тримата не приключиха поради щета в мотора, откакто направиха 315 обиколки.

Тазгодишното издание на „ 24-те часа на Льо Ман “ ще бъде особено, защото през 2023 година се отбелязва 100-ната годишнина на конкуренцията, чието първо издание е през 1923 година. Самото съревнование през тази година ще бъде 91-во в историята на конкуренцията, която не се организира през 1936 поради национални стачки във Франция, както и в интервала 1940-1948 поради Втората международна война и следствията от нея.

Самото съревнование ще бъде в уикенда на 10 и 11 юни, а тренировките и квалификациите преди него ще бъдат на 7 и 8 юни (сряда и четвъртък).

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР