Пестене колкото се може повече - това е ефектът на

...
Пестене колкото се може повече - това е ефектът на
Коментари Харесай

Ефектът на затварянето заради коронавируса - даваме пари главно за храна

Пестене колкото се може повече - това е резултатът на огромното затваряне поради новия от пролетта, сочат данните на Национален статистически институт за второто тримесечие на годината, представени от в. " ".
Обикновено през второто тримесечие на годината разноските за ежедневни потребности се усилват леко спрямо първото тримесечие, само че през тази година е станало тъкмо противоположното.
 От през днешния ден, 19 август, отпускат още пари за селското стопанство поради коронакризата От през днешния ден, 19 август, отпускат още пари за селското стопанство поради коронакризата
От 19 август Държавен фонд „ Земеделие “ отваря приема на заявки за подкрепяне по подмярка " Извънредно краткотрайно подкрепя...
Разходите за храна в безспорна стойност понижават от 461,13 лева на човек през първото тримесечие на 452,39 лева през второто, само че като дял от общите разноски те в действителност се усилват и доближават 32,7%. За съпоставяне, вторият максимален дял в разноските е този за поддръжка на жилища - 13,4% или 185,07 лева на човек по отношение на 205,28 лева през първото тримесечие.
Българинът даваше за храна съвсем половината си приходи при започване на 90-те години, когато цените бяха либерализирани и социалистическата стопанска система рухна с последвалата голяма безработица. После започнаха да понижават и след едно изключение в интервала 1995-1997 година те последователно паднаха на 40%, а в последните години - и на 30%. Преди една година те бяха 31,4%, а през първото тримесечие на тази година – 31%.
Интересен факт е, че сме почнали да ядем повече зеленчуци през второто тримесечие - 18,6 кг на човек при 11,9 кг през първото. Намали сме хляба - от 20,5 кг на 19,4 кг.
За алкохол и цигари обаче разноските действително не помръдват - от 65,37 лева през първото тримесечие, те стават 65,49 лева през второто! Делът им в общите разноски е 4,7%.
 България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа
България продължава да е най-евтината страна - членка на Европейски Съюз. Но във връзка с един от най-големите разноски на семействата - хранат...
На фона на свиването на множеството разноски прави усещане, че парите, които се отделят за влогове, се усилват, и то с доста - от 121,44 лева през първото тримесечие на 165,62 лева през второто. Това подхожда на данните на Българска народна банка за положението на депозитите през първото полугодие. През април семействата прибавиха нови 560 млн. лева към влоговете си, а за май и юни сумите възлязоха надлежно на 142 и 234 млн. лева Общо през второто тримесечие беше регистриран растеж от 936 млн. лева нови влогове по отношение на 543 млн. лева за първото тримесечие и 643 млн. лева за второто тримесечие на 2019 година, което демонстрира, че първият подтик при сходна рецесия е хората да почнат да икономисват.
Общият приход на българина приблизително на човек за тримесечието е 1698 лева и на годишна база се покачва с 9,7%, което се дължи главно на растежа на минималната работна заплата и на минималната пенсия. В съпоставяне с интервала януари - март обаче общият приход понижава - през първото тримесечие приблизително на човек от домакинство той е бил 1712 лева по данни на Национален статистически институт.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР