Песните“ на китовете са уникален и удивителен феномен, който учените

...
Песните“ на китовете са уникален и удивителен феномен, който учените
Коментари Харесай

Песните на китовете – удивителен природен феномен

 Песните на китовете - изумителен естествен феномен

„ Песните “ на китовете са неповторим и изумителен феномен, който учените непрестанно изследват. Звуците, които гърбатите китове издават, имат лична еволюция и даже „ шлагери “, които са заимствани и се популяризират през океана. Изследователите неотдавна открили, че китов, които се намират на 14 000 километра един от различен, пеят едни и същи песни.

В ново изследване, оповестено в Royal Society Open Science, учените открили, че разнообразни китове издават едни и същи звуци (или „ песни “), когато са били на 14 000 километра един от различен в океана.

Всъщност песните на китовете постоянно се развиват. Китът може да подхване песента на собствен родственик, да добави нещо свое или да я украси – а останалите членове на групата я подхващат и предават. Песните също могат да бъдат „ заимствани “ от прилежащи популации на китове.

Изненадващо, само че гърбатите китове на източното крайбрежие на Австралия пеят същите песни като китовете във Френска Полинезия и водите на Еквадор. Преди учените вярвали, че една ария може да измине единствено 8000 километра, само че 14 000 километра е нов връх!

В същото време на обособени места едни и същи звуци на китове могат да се комбинират по разнообразни способи. Индивидуалните звуци могат да се повтарят няколко пъти, съвсем като припев – като може да има няколко от тях във всяка китова ария.

Как китовете предават песните си един на различен? Според учените това се случва основно, когато китовете се местят в разнообразни региони, с цел да се развъждат и да търсят храна. Ето по какъв начин песните се предават от едно място в океана на друго.

Песента може да се появи в една група и когато групата се реалокира на друго място, с цел да роди или да търси храна, китовете предават песента на жителите на това място. Съседните популации гърбати китове я взимат и по-късно я предават на друга група.ю

Учените към момента изследват феномена на песните на китовете и се пробват да ги разгадаят. Междувременно можем да послушаме тези невероятни звуци!

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР