Песимизъм и доза оптимизъм разчитат в настроенията на българина новите

...
Песимизъм и доза оптимизъм разчитат в настроенията на българина новите
Коментари Харесай

Следващата година през погледа на българина - безработица и високи цени

Песимизъм и доза оптимизъм разчитат в настроенията на българина новите данните на Националния статистически институт за общия индикатор на доверие на потребителите в страната. През октомври той понижава с 0,6 пункта спрямо юли, което се дължи напълно на намаленото доверие измежду популацията в градовете.

Българите гледат все по-мрачно на безработицата през идващите 12 месеца. По-неблагоприятни са и оценките по отношение на цените на стоките и услугите, което е в контрастност с упованията им за инфлацията - те са по-слабо изразени.

През октомври по-голяма част от потребителите правят оценка икономическата обстановка у нас като неподходяща за икономисване. Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за покупка на кола, за покупка или изграждане на жилище (вила) и за усъвършенствания в дома през идващите дванадесет месеца.

Според оценките на потребителите общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена по отношение на предходното наблюдаване, вследствие на което балансовият индикатор понижава с 3,5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази наклонност да продължи и през идващите дванадесет месеца за разлика от популацията в селата, което е по-малко отрицателно настроено спрямо три месеца по-рано.

По отношение на финансовото положение на семействата през последните дванадесет месеца се следи понижение на скептицизма в оценките на живеещите в градовете, до момента в който мненията на популацията в селата са по-резервирани по отношение на миналата анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, по този начин и от селата за идващите дванадесет месеца са по-благоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор се усилва с 2,7 пункта.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР