Пещерните спасители Димитър Христов и Николай Петров са част от

...
Пещерните спасители Димитър Христов и Николай Петров са част от
Коментари Харесай

За призванието и трудностите пред пещерните спасители - говорят българите, участвали в акцията в Турция

Пещерните спасители Димитър Христов и Николай Петров са част от българския екип, притекъл се на помощ на американския спелеолог Марк Дики в пещерата Морджа в Турция. В " Денят стартира " двамата спасители описаха, че в никакъв случай няма да не помнят акцията, която е втора във света на такава дълбочина.

Това е голям опит за всички нас. Имаше и съмнения, от самото начало бяхме много напрегнати с изключение на за нашата сигурност, по този начин и за резултата от интервенцията, тъй като това са 1040 м дълбочина. Стигането до долу е много трудоемко и от самото начало имахме подозрения ще успеем ли да стигнем, какво ще имаме потребност ", сподели Христов.

В акцията са взели участие е спасители от 9 страни, като всеки екип е имал началник, а общият началник е бил италианецът Джузепе Конти. Той е управлявал другата най-голяма избавителна задача - в пещера в Германия.

Няма институции, които да се приготвят за сходни избавителни акции и в случай че не е общността от пещерните спасители, няма кой да се занимава с това, уточни Николай Петров.

" Пътят да станеш пещерен избавител е дълъг - ставаш първо пещерняк, би трябвало да се запалиш, да вървиш по пещери, да навлезеш в общността ".

Пещерните спасители у нас се финансират сами и употребяват персонална екипировка, а в тази ситуация с Турция спонсор е платил самолетните им билети, с цел да заминат.

За жал страната не се намеси - през вчерашния ден гледах в обществените мрежи, че спасителите от другите страни са ги прибрали страните им с техните еквиваленти на нашия " Спартан ". Просто ние сме неправителствена организация и не сме приети ", сподели Димитър Христов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР