Перуански лидер на неуспешното етнонационалистко въстание от 2005 г. беше

...
Перуански лидер на неуспешното етнонационалистко въстание от 2005 г. беше
Коментари Харесай

Пуснаха от затвора лидер на неуспешно въстание в Перу

Перуански водач на несполучливото етнонационалистко въстание от 2005 година беше освободен от пандиза през вчерашния ден, откакто излежа присъда за управление на протеста и Перу беше разтресен от опцията той още веднъж да се трансформира във авторитетен политически водач, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

59-годишният Антауро Умала, брат на някогашния президент Олянта Умала, е водач на така наречен Етнокацеристко придвижване, което се застъпва за завладяване на властта в страната от маргинализираното радикално население на Перу. Групата е въодушевена от античната империя на инките, от боен воин от 19-ти век, както и от военачалник от левицата, който управлява прелом през 1968 година.

През 2005 година Антауро оглавява въстание в град Андахуайлас, където дружно със своите почитатели завладява полицейски сектор за няколко дни. По време на акцията са убити четирима служители на реда, а Антауро по-късно е вкаран в пандиза.

" Сега явно сме на открито и мога да ви кажа, че всички се усещаме доста горди от това, което направихме по време на (въстанието ни в) Андахуайлас ", сподели Антауро, откакто беше освободен.

Оланта беше президент сред 2011 и 2016 година и неведнъж отхвърли да помилва брат си. Той управляваше като центрист, като се разграничи от политическите позиции на Антауро. Двамата братя израстват в дом на семейство от заможната междинна класа в Лима, където татко им Улисес ги подтиква да станат политически водачи.

Антауро правеше опити да резервира политическата си значителност от пандиза, като сключваше съюзи с перуански партии. Той към момента има почитатели и съгласно локалните медии шепа поддръжници са чакали пред пандиза за освобождението му. Настоящият президент Педро Кастильо се изрече позитивно по време на предизборната акция за опцията да го помилва, макар че перуанската затворническа администрация съобщи, че решението е било взето независимо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР