Перник. Във връзка с възникналите огнища на особено опасни болести

...
Перник. Във връзка с възникналите огнища на особено опасни болести
Коментари Харесай

Перник: Областната епизоотична комисия набеляза мерки срещу инфлуенцата при птиците и чумата по дребните преживни животни

Перник. Във връзка с зародилите огнища на изключително рискови заболявания по животните – инфлуенца по птиците и чума по дребните преживни животни, в област Бургас и област Ямбол, и за недопускане разпространенението им, както и поради усложнената конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете на територията на прилежащи страни членки, Областната епизоотична комисия, заседавала на 12 юли т.г., подхваща превантивни ограничения против тях. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
Областният шеф на Перник Ирена Соколова издаде заповед според напътствията на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителната организация по сигурност на храните, с която изисква засилени инспекции и надзор от страна на ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, Регионална инспекция за опазване на околната среда, горските стопанства и други за недопускане на гореописаните болести. На този стадий на територията на област Перник няма регистрирани огнища на заболявания.
" Въпреки усложнената епизоотична конюнктура в региони от Източна България, нашият ангажимент и обща активност, сред мен и виновните институции на територията на региона, е обвързвана с застраховане спокойствието и информираността на хората. Всички стопани и жители би трябвало да бъдат извънредно виновни, бдителни, осведомени със обстановката и прецизно да се придържат към санитарните ограничения и предписанията - да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада ", прикани регионалният шеф Ирена Соколова.
Областната дирекция по сигурност на храните в Перник остава в положение на нараснала епизоотична подготвеност и се прекратява внасянето на храни от скотски генезис. Агенцията по сигурност на храните и митническите служби подхващат строги ограничения за налагане на надзор на граничните пунктове. Гранична полиция ще конфискува и унищожава импортирани първични материали и храни от скотски генезис. На шефовете на ОДБХ в цялата страна е разпоредено да осведомят кметовете на съответните обитаеми места, ловните сдружения и лицата, отглеждащи домашни животни, като ги срещнат с настоящата епизоотична конюнктура, риска и методите за разпространяване на заболяванията, както и ограниченията за биосигурност, които би трябвало да се съблюдават в обектите. При всеки случай на подозрение за заболяване неотложно да осведоми ветеринарен доктор.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР