Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити

...
Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити
Коментари Харесай

Перник иска наказание за виновните за водната криза

Перник още веднъж излезе на митинг с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решение на казуса в най-кратки периоди, съобщи БГНЕС.
Гражданите с възгласи „ Искаме вода! “ и „ Оставка “ изминаха дистанцията по основната улица в града, с цел да стигнат до храма „ Св. Иван Рилски “. В него те се помолиха за дъжд и сняг, тъй като не виждат различен излаз от филантропичната рецесия, превзела Перник.
Участниците в гражданското шествие желаеха оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димов, а също по този начин някогашният кмет Вяра Церовска да бъде подведена под правосъдна отговорност. Протестът бе подсилен и от поданици на прилежащите селища.
Павел Павлов освен е измежду искащите да бъде потърсена правосъдна отговорност от виновниците, довели до безводието в града, а ги назова и поименно. „ Виновните за рецесията са някогашната регионална шефка Ирена Соколова, някогашната кметица Вяра Церовска, нейният заместител Владимир Караилиев, шефът на ВиК Перник Иван Витанов, министрите Петя Аврамова и Нено Димов. Те са получавали информация за положението на този язовир. Това са месеци безучастие и безхаберие, които са довели до този проблем. Умишленото източване на язовир „ Студена ” е станало с тяхно познание. Те са съучастници в грабежа и опустошаването на Перник ”, безапелационен е Павлов.
Попитан дали подхванатите дейности от страна на страната внасят малко успокоение и вяра, че рецесията ще бъде решена, Павлов съобщи, че това са единствено думи, а действителни дейности няма. Мъжът разкри, че ремонтите в града са решавани на парче, а не напълно.
„ Аз пребивавам на улица „ Сергей Румянцев ” в кв. „ Могиличе ”. Водопроводната тръба е като таралеж. Методът на премахване на повредите са посредством едни дървени чепове, които се забиват в стоманената тръба и се чака дървото да закисне. Това е методът, по който ВиК Перник отстранява повредите. На нашата тръба, която е дълга към 300 м, има най-малко 50 отстранявания на повреди. Представете си какъв брой средства са хвърлени за съвсем ежедневното разкопаване на улицата, вместо да се подмени тази тръба ”, показва Павлов несъответстващите дейности на водното сдружение.
Част от протестиращите бяха облечени със зелени жилетки по образеца на " жълтите жилетки " във Франция.
Да изиска възобновяване на постоянното подаване на вода, е пристигнала и Росица Рангелова, която води своето малко дете. Жената споделя, че е обезверена и не вижда различен излаз от обстановката с изключение на емигриране зад граница. „ Трудно живеем без вода. Точим вода, когато пристигна. Режимът не се съблюдава, защото има доста повреди. Сега като застудее допускам, че ще стане още по-зле. Не знам на какво да се надявам. Емиграция несъмнено – това е. Няма значение в коя страна, значимо е да не съм в Перник, тъй като не устоявам повече тук ”, споделя с насълзени очи дамата и прибавя, че не може да проумее човешката лакомия и фактът, че има хора, които могат да оставят 120 000 души без вода за пари. Тя е уверена, че филантропичната рецесия, превзела града, е вследствие на човешка неточност.
От Ирена Шаренкова, която е част от инициативния комитет „ Спаси Перник ”, научаваме, че водният режимът не се съблюдава, само че има и региони, в които изобщо водата не идва. „ В пернишкото село „ Люлин ” от четири дни нямат капчица вода. Няма по какъв начин да се съблюдава режимът, тъй като язовирът е празен ”, отсича Шаренкова и прибавя, че когато водната рецесия засегне и промишлеността, Перник ще спре да действа и ще се трансформира в нереален град.  
Жената изрази и подозрение по отношение на изказванието, че в кв. „ Проучване ” няма ешерихия коли във водата, защото има нови четирима души, които са признати в болница на 25 декември с такива подозрения. Протестиращата предсказа, че след Перник и други градове ще се озоват в клопката на безводието.
Организаторът на митинга Камелия Радева изясни, че съгражданите ѝ към този момент са разбрали, че този проблем няма да се реши по спокоен и мирен метод, а с излизане по площадите.
„ Хората в Перник са много сринати, много обезверени и унизени. След като никой не подаде оставка, откакто няма никакъв морал в политиката, откакто тези хора не са отстранени, с цел да сме сигурни, че най-малко следствието ще се води обективно. Протестът е отговорът ни на целия този цирк, който се прави сега, с манипулиран и демонстративен ПР, медийни акции, една интензивност, която не е, с цел да се свърши работа, а с цел да се покаже на обществото, че обстановката се овладява. Ние обаче не споделяме това ”, декларира Радева и прикани инспекциите да стартират от Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите, а не да се организират такива единствено в Перник.
От трибуната на площада, тя изиска незабавно да бъде определен нов шеф на " ВиК " Перник; да бъдат редуцирани сметките за вода на перничани; да бъдат въведени обезщетителни механизми за жителите и жителите на прилежащите обитаеми места под формата на данъчни облекчения и обществено подпомагане; да бъде основана междуведомствена комисия с представители на държавната администрация и учени от БАН; да бъде обезпечена интернационална хидроложка експертиза и интернационална експертиза за оценка на епидемиологичната конюнктура в Перник; да бъдат позволени външни специалисти в комисии и структури към държавната и локална власт; след справяне с водната рецесия да бъдат сложени водомери към всички съществени кранове; да се обезпечи присъединението на различни водоизточници за зареждане на общината до момента в който бент. " Студена " се изпълни, както и да бъде сменена водопреносната мрежа в града.
Радева разясни, че молебенът не е за дъжд, а посредством него желаят да измолят Бог да им помогне със оправянето с безводието. Тя разгласи още, че след Нова година митингът им ще се придвижи на жълтите павета в София.
Припомняме, че миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради фрапантното понижаване на водата в язовир „ Студена ” и доближаването до мъртвия му размер, на 21 декември в Перник бе оповестено бедствено състояние. От 28 декември режимът е продължен с още 30 дни.
Липсата на вода в един от най-големите български градове докара освен до съществено обществено напрежение. Тази седмица се появи и информация за разпространяване на заразни заболявания поради неприятното качество на питейната вода и нейната липса. Последните разбори на здравните управляващи демонстрират, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли.
Прокуратурата стартира следствие на длъжностни лица от общинската и регионалната администрация за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния запас в бент. “Студена “. От това са настъпили обилни нездравословни последствия. Разследването се води за занемареност.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще се срещне на 6 януари с основния прокурор Иван Гешев, с цел да разбере до каква степен е стигнало следствието.
На последното съвещание на Министерски съвет за годината министър председателят Бойко Борисов изиска всички ВиК сдружения да преминат към едно общо държавно.
В Перник ще стартира създаване на нов магистрален тръбопровод, по който ще са инсталирани сензори, с цел да се избегне кражба на вода.
За преодоляване на рецесията в града са командировани министри и началници на разнообразни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР