Перник. Гражданите на Перник отбелязаха 111 години от обявяването на

...
Перник. Гражданите на Перник отбелязаха 111 години от обявяването на
Коментари Харесай

Кметът на Перник Вяра Церовска: Независимостта е в уроците на миналото, за да бъдем достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели

Перник. Гражданите на Перник означиха 111 години от оповестяването на Независимостта на България. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Под звуците на Духовия оркестър венци и цветя поставиха пред паметника на Кракра Пернишки кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители, регионалният шеф Ирена Соколова, кметът на кв. „ Изток “ Емил Костадинов, политици, жители и общественици.
Представителите на локалната и държавна власт сведоха глави и отдадоха респект на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов до Двореца на културата. Там беше повдигнат националният байрак, а кметът Вяра Церовска поздрави перничани.
„ На 22 септември 1908 година в остарялата столица Търново с Манифеста си към българския народ княз Фердинанд І прогласява България за без значение Българско Царство. Да живее свободна и Независима България! Да живее българският народ! – приключва прокламацията си монархът... ", напомни кметът и съобщи, че за нас, през днешния ден, този акт носи мощен народен заряд. „ Категорично и безапелационно българската държавност декларира наличието и позициите си на европейската карта. От историята знаем, че всички останали балкански страни реализират своята самостоятелност след военни интервенции. Само България афишира и получава самопризнание – без да употребява военни средства. А това е залог за разцвет и развиване. Осъществените дипломатически действия на българското държавно управление са безспорен и неоспорим триумф. Независимостта е в уроците на предишното, с цел да бъдем почтени следовници на концепциите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за България. И през днешния ден би трябвало да помним какъв брой значимо е националното обединяване и единството. Честит празник, перничани! ", сподели в словото си кметът Вяра Церовска.
Областният шеф Ирена Соколова акцентира в приветствието си, че е належащо да разберем, че решаването на значимите национални въпроси не е обвързвано с разединение, благосклонност, жлъч или тяхната прекаленост - незаинтересованост и примирие.
Празникът приключи с концерт на Ансамбъла за национални песни и танци " Граовска младост ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР