Периферията на бурята Фредерик ще достигне България тази вечер, предупреждават

...
Периферията на бурята Фредерик ще достигне България тази вечер, предупреждават
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават: Периферията на бурята Фредерик ще достигне до България тази вечер

Периферията на бурята " Фредерик " ще доближи България довечера, предизвестяват синоптици.

Трябва да се подходи с огромно внимание към идната конюнктура . Защото предстоящите стихии ще имат огромен капацитет за материални вреди . Съветваме да избягвате пътуванията и проходите , осведомят от Метео Балканс.



До неделя на обяд циклонът ще се реалокира на безвредно разстояние от България. Критичен миг обаче ще е нощта против неделя, когато преваляванията в Източна България ще са интензивни - количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и значителни снеговалежи, изключително по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина, осведоми.

Най-голямо предизвикателство ще е студеният северозападен вятър. В събота до обяд ще е по-мощен в западната половина на страната и по планините. Следобед, по здрач и през нощта поривите ще са ураганни във високата част на Централна и Източна Стара планина, Лудогорието и по Черноморието.

Във връзка със мощния вятър през днешния ден в София екипите на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита “ са реагирали на 18 сигнала . Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни детайли от билбордове, осведомиха от Столична община.

През деня за цялата страна има оповестени кодове - жълт и оранжев за мощен вятър .

Какво би трябвало да вършиме при жълт код за мощен вятър

Бъдете деликатни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са вероятни местни нарушавания на нормалните действия навън.

Какво би трябвало да вършиме при оранжев код за мощен вятър

Бъдете подготвени за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от пострадвания от летящи предмети . Възможни са разстройства в електроснабдяването.

Предупреждение за мощни ветрове ще има и за неделния ден. В половината част на България НИХМ още веднъж е оповестил жълт или оранжев код.
 
 код вятър Национален институт по метеорология и хидрология

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на  .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР