Перфектно реставриран представителен римски свещник показаха археолози, при обобщаване на

...
Перфектно реставриран представителен римски свещник показаха археолози, при обобщаване на
Коментари Харесай

Показаха уникална находка от античния град Мисионис

Перфектно реставриран внушителен римски свещник демонстрираха археолози, при обобщаване на сезона от изследванията на античния град Мисионис , край Търговище.
 БГНЕС
Находката е извънредно скъпа и доста рядко срещана за нашите географски ширини. 50 сантиметровият бронзов внушителен свещник - канделабър е бил открит на десетки части и заровен в земята, покрай една от огромните здания в античния Мисионис.

Канделабърът е бил употребен с маслена лампа. Находката е извънредно скъпа, а съгласно учените цената и е към 20 000 $. Канделабърът е открит на десетки части разрушен, всичко това е слепено по необикновен метод и може би фактически ще излезе и лампата, която ще е доста красива, с доста красиви изображения.
 БГНЕС
" Но и самата стойка, виждаме като антична колона с канелюри. Долната част, където би трябвало да бъде базата, е на три крачета, които съставляват глави на еленчета, стилизирани и копито, по едно които на елен ", съобщи проф. Николай Овчаров - съветник на изследванията на Мисионис.

Общо над 600 са историческите находки , разкрити при тазгодишните разкопки на Мисионис. Напълно реставрирани са голям брой оръжия, пръстени и други украшения, както и остатъци от стъклени чаши за вино. А другите скъпи находки са медни съдове, които били усърдно заровени от античния си притежател.
 БГНЕС
" В този огромен меден съд, някои от богатите хора на Косово, защото средновековният град носи това име, на плитка дълбочина е заровил всички тези предмети, които виждате тук, бойните брадви, инструментите, катинарите, самия съд, т.е. това са най-ценните неща, които са били съгласно него ", сподели и ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

През идната година се навършват 60 година от началото на разкопките на Мисионис, определян от някои като Северния Перперикон и следва археолозит е да приготвят огромна галерия с находките от античния град. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР