Пентагонът ще спре да подкрепя програмата за производство на части

...
Пентагонът ще спре да подкрепя програмата за производство на части
Коментари Харесай

Пентагонът се готви да отстрани Турция от програмата за изтребители F-35

Пентагонът ще спре да поддържа програмата за произвеждане на части за изтребилите F-35 в Турция, в случай че Анкара купува съветски зенитно-ракетен комплекс S-400, оповестяват международните организации.

Споразумението за покупка на S-400, подписано от Турция и Русия през декември 2017 година, е дълготраен източник на напрежение сред Анкара и Вашингтон. Представители на Съединени американски щати и НАТО се притесняват, че наличието на съветски ракетни системи в Турция може да даде на Москва достъп до данни за защитата, събрани от изтребителите F-35 и други системи.

Американските сенатори приканиха за наказания против Турция, в случай че тя продължи с покупката и предизвести, че Турция може да бъде отстранена от веригата за доставки на изтребителя F-35.

F-35 събра девет страни в ръководена от Съединени американски щати индустриална стратегия, съгласно която 6-7% от частите трябваше да бъдат създадени от Турция.

Представители на Пентагона към този момент са разискали с производителите "Локхийд Мартин “ и "Юнайтед Технолоджис “ последствията от вероятно премахване на Турция от плана.

Турският министър на защитата Хулуси Акар сподели пред телевизия НТВ, че изключването на Турция от плана F-35 ще сложи "много сериозна " тежест върху другите сътрудници. "Няма уговорка, която казва„ че ще бъдете изключени, в случай че купувате S-400. Изключването ни не е в сходство със справедливостта, законите и разпоредбите ", счита турският министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР