Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в

...
Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в
Коментари Харесай

САЩ признаха „трагична грешка” в Кабул: убили невинни цивилни, сред които и 7 деца

Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в Кабул на 29 август, при който починаха 10 цивилни, измежду които седем деца, е бил трагична неточност, предадоха международните организации.

" Ударът беше трагична неточност ", сподели на конференция в Пентагона началникът на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Франк Маккензи.

В продължение на дни чиновници на Пентагона твърдяха, че осъществяването на удара е било целесъобразно, макар починалите 10 цивилни. По-късно медии показаха подозрения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че водачът на ударената от дрона кола е бил дълготраен чиновник на американска филантропична организация , и акцентирайки неналичието на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Маккензи сподели, че колата е била ударена поради " откровеното разбиране ", че е представлявала непосредствена опасност.

" Сега съм уверен, че 10-те цивилни, в това число седем деца, са станали жертва на трагична неточност ", сподели Маккензи и добави: " Нещо повече, в този момент считаме, че е малко евентуално автомобилът и убитите да са били свързани с " Ислямска страна ", или да са представлявали непосредствена опасност за американските сили ".

" Това беше неточност и сервирам откровените си извинения ", сподели на конференцията американският военачалник. Той добави, че нищо от това, което е направила американската войска, не е било основано на информация от талибаните.

Американският министър на защитата Лойд Остин също сервира през днешния ден извиненията си за осъществения простъпка удар в Кабул, при който починаха почтени цивилни.

" Поднасям откровените си съболезнования на околните на убитите... Разглеждаме опцията за погашение на обезщетения ", уточни Остин в официално съобщение, признавайки, че индивидът, който е станал цел на удара е " просто една почтена жертва, както и останалите, които трагично изгубиха живота си ".

" Поднасяме извинения и се ангажираме да извлечем уроци от тази ужасна неточност ", добави министърът. Говорител на Пентагона заяви, че Остин е изискал наново следствие на случая, което да откри виновните за трагичната неточност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР