Пентагонът преживява труден момент, след като САЩ са без постоянен

...
Пентагонът преживява труден момент, след като САЩ са без постоянен
Коментари Харесай

Пентагонът е без постоянен шеф в най-неподходящия момент

Пентагонът претърпява сложен миг, откакто Съединени американски щати са без непрекъснат министър на защитата.

Правителството на Тръмп се мъчи да се оправи със засилващата се рецесия с Иран, с необикновеното и противоречиво разполагане на войски на американско-мексиканската граница, с продължаващата от съвсем 20 години война в Афганистан и изпадналите в застой договаряния със Северна Корея за програмата ѝ за нуклеарни оръжия.

На фона на всичко това, а и на други неща, и.д. министър на защитата Патрик Шанахан се отдръпна тази седмица, а индивидът, подготвян да го замести краткотрайно, наподобява се сблъсква с правни спънки, които могат в началото да му попречат да заема поста повече от към шест седмици. Това е необикновена степен на неустановеност за една от най-важните длъжности в държавното управление. " Много сложен миг. При всичко, което се случва в Иран, и всички провокации и ответни дейности е ужасяващо да нямаме министър на защитата в този миг ", сподели сенаторът демократ Чък Шумър от Ню Йорк. " Това демонстрира в какъв безпорядък е това държавно управление. В него има толкоз доста незаети позиции, непрекъснати смени, в най-деликатните области на сигурността. "

Шанахан и министърът на сухопътните сили Марк Еспър, който се планува да го размени, вземат участие в съвещания в Белия дом и други срещи, в това число в разискванията по какъв начин армията да отговори на свалянето на американски дрон от Иран.

Предвижда се Еспър да стане и.д. министър на защитата от среднощ в неделя и след това, във вторник, да замине на среща на министрите на защитата от НАТО. На нея ще бъде значимо Еспър да убеди съдружниците, че в този момент той е отпред и че

американското управление по националната сигурност е устойчиво

и способно да взема решения, изправено пред засилващи се закани от Иран, на фона на въпроси от един внимателен Конгрес. Междувременно в Пентагона адвокати разискват по какъв начин да бъде преведен Еспър през очертаващите се сложни правни процедури и одобряване от Конгреса. Служители по защитата споделиха през вчерашния ден, че към този момент още нямат ясна визия по какъв начин ще се продължи по-нататък.

Ключовият проблем е, че Тръмп в никакъв случай не е издигал публично кандидатурата на Шанахан за министър на защитата. Той разгласи, че има намерение да го направи, само че минаваха месеци, а това по този начин и не се случи. Служители неведнъж споделяха, че инспекцията се проточва. В понеделник Шанахан се отдръпна, като сподели, че желае да пощади фамилията си, откакто станаха известни детайлности за домашни проблеми, свързани с сложния му бракоразвод преди съвсем 10 години.

Тръмп незабавно дефинира Еспър за нов и.д. министър, само че заради ограничавания, съдържащи се в правосъдни решения и законодателство, уреждащо метода на попълване на свободни длъжности на високо равнище, той ще може да служи в това краткотрайно качество единствено към шест седмици. Законът не разрешава Еспър да бъде повдигнат като претендент за поста, до момента в който в същото време е и.д. министър. Ако бъде номиниран, той ще би трябвало да се отдръпна и да поеме друга служба, до момента в който Сенатът гласоподава кандидатурата му. А всеки, определен да заеме поста краткотрайно, даже за малко време, до момента в който трае процесът на одобряване,

ще има лимитирана власт и няма да разполага с всички пълномощия

за взимане на решения, от които един министър на защитата се нуждае, когато страната му е във война в няколко страни и организира огромни военни интервенции в десетки други.

Обикновено висшите ръководители могат да бъдат " изпълняващи длъжността " за 210 дни, само че защото Шанахан в никакъв случай не е бил номиниран, времето на Еспър е почнало да тече на 1 януари, когато подаде оставка предходният министър на защитата Джим Матис. Това би принудило Еспър да спре да извършва краткотрайната си роля до 30 юли.

Проблемът се усложнява от това, че даже в случай че желае да номинира Еспър, Тръмп ще би трябвало да предложи някой, който да заеме поста, също като изпълняващ длъжността, за неустановен период. Тъй като Тръмп в никакъв случай не е номинирал някой, който да размени Шанахан на предходния му пост като заместник-министър на защитата, няма никой, който бързо да стартира да работи като и.д. министър по време на процеса на одобряване. Законодателите показват първична поддръжка за Еспър, който е добре прочут в Конгреса и по-рано е работил като законодателен помощник в комисии, само че не е несъмнено, че той ще бъде бързо утвърден.

Като някогашен върховен чиновник в отбранителната компания " Рейтиън " Еспър може да се наложи да изиска да бъде изключен от решения, свързани с нея. А това може да включва деликатни договаряния на високо ниво с Турция за решението й да купи съветска система за противоракетна защита и ответното предложение на Америка за създадено от " Рейтиън " оръжие земя-въздух " Пейтриът ". Законодателите също по този начин показват

неспокойствие от огромния брой изпълняващи длъжността

висши чиновници в държавното управление на Тръмп.

При ръководството на Тръмп минимум 22 от 42 души на висши държавни постове, т.е. малко над половината, са изпълняващи длъжността. За разлика от това, съгласно данни, събрани от преподавателката по политология в Йейлския университет Кристина Кинан, от 1977 година доникъде на април тази година - от ръководството на президента Джими Картър до първата половина от президентството на Тръмп, 266 души са заемали държавни постове. От тях 79 са били изпълняващи длъжността, т.е. трима от всеки 10.

Тръмп споделя, че обича да дефинира и.д. чиновници. През януари той съобщи пред кореспонденти: " Това ми дава по-голяма еластичност. " Тази процедура разрешава на Тръмп бързо, въпреки и краткотрайно, да слага съдружници на значими позиции, като в същото време заобикаля процеса на одобряване от Сената, който може да бъде опасен, в случай че републиканците имат напълно малко болшинство в камарата - 53 на 47 места.
Но друго пояснение е, че при ръководството на Тръмп процесът на попълване на длъжностите е муден и цялостен с неправилни стъпки.

Според непартийната организация " Партньорство за социална работа ", която изследва способи за възстановяване на успеваемостта на ръководството, до момента Тръмп е отдръпнал 63 претенденти - двойно повече от общо 31, които Обама беше отдръпнал до този миг от своя първи мандат. Той също по този начин реши да не издига някои претенденти, откакто разбра, че следеният от Републиканската партия Сенат би ги отхвърлил, в това число двама възможни претенденти за Управлението за федерален запас: предприемача Херман Кейн и консервативния коментатор Стивън Мур.

Освен това 568-те кандидатури, препоръчани от Тръмп през първaта му година като президент, са били с над 100 по-малко от препоръчаните от Обама за същия интервал, демонстрират данни на организацията " Партньорство за социална работа ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР