Пентагонът и американското разузнаване разследват възможността враговете на САЩ да

...
Пентагонът и американското разузнаване разследват възможността враговете на САЩ да
Коментари Харесай

Пентагонът проучва дали COVID-19 може да се използва като биологично оръжие

Пентагонът и американското разузнаване проверяват опцията враговете на Съединени американски щати да употребяват в бъдеще новия ковид като биологично оръжие. Това настояват източници в Министерството на защитата и разузнаването, написа американската редакция на списание Politico, представена от организация " Фокус ".
Според източниците на изданието това следствие не значи, че те считат, че вирусът е изкуствено основан за да бъде употребен като биологично оръжие. Разузнаването към момента се пробва да удостовери от кое място е пристигнал COVID-19, само че но няма твърди доказателства, които да потвърждават теорията, че той е излязъл от лаборатория в Китай. 
Междувременно разузнаването се пробва да откри дали е допустимо в бъдеще коронавирусът да бъде употребен от врагове на Съединени американски щати като оръжие, изключително против цели от високо ниво, а Пентагонът работи по опцията за този сюжети, съгласно трима източници в ведомството.
Все още не е ясно какво е довело до нараствания фокус върху рисковете от потреблението на COVID-19 като оръжие. Един от източниците в Пентагона счита, че това към момента " наподобява като проблем с невисок риск ", като главните въпроси още се въртят към това от кое място е пристигнал ковид и какъв брой са знаели за него управляващите в Пекин при започване на епидемията.
Според някогашен почитан чиновник в Пентагона координираните проекти за сходни закани най-често се изготвят авансово, в това число когато става дума за евентуалното потребление на биологични оръжия и този случай не би трябвало да е друг.
" В натуралното си положение сегашният вирус може да се употребява като оръжие от по-малко развити групи. Или пък от страни с по-развита система за създаване на биологично оръжие, които ще го подобрят ", споделя той. 
Друг някогашен чиновник счита, че страна, която би желала да употребява вируса като оръжие, евентуално няма да промени неговите характерности, защото това ще остави следи. Той мисли, че те по-скоро ще употребяват вируса в настоящето му положение, като го разпространят в региона, където се намира тяхната цел.
Бързото разпространяване на ковид измежду екипажа на самолетоносача " Теодор Рузвелт " демонстрира тази опасност - епидемията на борда краткотрайно обезоръжи кораба, който беше в средата на работа в Тихия океан. 
Лидерите на военноморските служби към момента не знаят от кое място е пристигнала епидемията - те в началото смятаха, че моряците са я донесли на борда, когато са дебаркирали във Виетнам, само че в този момент считат, че по-скоро болестта е донесена на кораба от самолетите, които рутинно се презареждат с боеприпаси на самолетоносача. Епидемията на кораба демонстрира слабостта на армията по отношение на асиметрични способи за водене на военни дейности, като да вземем за пример едно биологично оръжие.
Министърът на защитата Марк Еспер предприе фрапантни ограничения, с цел да защищити армията от COVID-19. През март той разгласи 60-дневен мораториум на пътуването на разположените в чужбина американски бойци. Всички бойци, служили в чужбина, които се връщат по домовете си, би трябвало в този момент да останат под карантина за 14 дни, откакто се завърнат. Това включва екипажите на подводниците, както и спецчастите.
Еспър обаче сподели, че е наясно и с рестриктивните мерки на ограниченията. " Кажете ми, по какъв начин да наложа обществена отдалеченост от два метра сред екипажа в една подводница? И по какъв начин да стане това в бомбардировач, където водачите стоят един до различен? ", попита той публицистите през март. 
Друг някогашен почитан чиновник на Пентагона, който също пожела да остане неизвестен, съобщи, че нормално опитите за отговор на опасност от биологични оръжия всекидневно включват „ контакти със съдружници и сътрудници, за разискването на действителна или евентуална опасност " и отбрана на силите на Министерството на защитата. След това оперативните варианти биват обсъждани и сортирани.
Експертите по биологична отбрана считат, че рискът COVID-19 да се употребява като оръжие е невисок, като се има поради, че вирусът е доста инфектиран и евентуално ще засегне и групите, които са го пуснали. Това обаче не стопира някои членове на групировки да се пробват да го популяризират, съгласно предизвестие на ФБР.
" Членове на екстремистки групировки се окуражават един различен да популяризират вируса, в случай че се заразят ", се споделя в бюлетин на ФБР, предаден от ABC.
Отделно, чиновник на американската администрация съобщи пред Politico предишния месец, че вероятността за съзнателно заразяване на чиновниците на държавното управление на Съединени американски щати, " е притеснителна " и означи, че Министерството на защитата " е наложило доста ограничавания за пътешестване ", макар че е неизбежно, че някои от тях ще се заразят.
Темата продължава и в нашия блог. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР