Пенсионните фондове на Ню Йорк и щата Орегон съдят Fox Corporation за изборни лъжи през 2020 г.

...
Пенсионните фондове на Ню Йорк и щата Орегон предприеха съдебни
Коментари Харесай

Пенсионните фондове на Ню Йорк и щата Орегон предприеха съдебни действия във вторник срещу Fox Corporation, твърдейки в дело, че компанията майка на Fox News е изневерила на акционерите, като е позволила на десния канал безразсъдно да разпространява лъжи за изборите през 2020 г., които го отвориха до двойка исторически дела за клевета.

Делото, което беше заведено под печат в Канцлерския съд на Делауеър и посочи членовете на борда на директорите на Fox Corporation и нейните ръководители като ответници, обвини медийната компания, че е избрала да „покани сериозни искове за клевета, с потенциално огромна финансова отговорност и потенциално по-големи бизнес последици , вместо да разочарова зрителите на Fox News“, според извадка от жалбата, предоставена от щата Орегон.

Делото представлява най-сериозното правно действие на акционерите, предприето срещу Fox, откакто уреди историческо дело за клевета, заведено от компанията за изборни технологии Dominion Voting Systems по-рано тази година за рекордните 787,5 милиона долара. Fox, която твърди, че се гордее с нечестното си отразяване на избори през 2020 г., все още е изправена пред още по-голямо дело от 2,7 милиарда долара от компанията за изборни технологии Smartmatic.

„Бордът на директорите на Fox явно пренебрегна нуждата от журналистически стандарти и не успя да въведе предпазни мерки, въпреки че има бизнес модел, който води до съдебни спорове за клевета“, каза Брад Ландър, контрольорът на Ню Йорк, в изявление във вторник. „Липсата на журналистически стандарти и подходяща стратегия за смекчаване на клеветата очевидно навреди на репутацията на Fox и застраши крайния резултат и дългосрочната им доходност.“

„Управителният съвет на Fox Corporation пое огромен риск в преследването на печалби чрез увековечаване и разпространение на известни неистини“, каза Елън Розенблум, главен прокурор на Орегон, в отделно изявление. „Изборът на директорите изложи себе си и компанията на отговорност и изложи своите акционери на значителни рискове. Това е същината на нашия иск и ние очакваме с нетърпение да представим нашия случай в съда.

Говорител на Fox Corporation отказа да коментира делото.

В делото не се посочва сума на обезщетението. Говорител на офиса на контролера на Ню Йорк каза, че пенсионните фондове притежават 857 000 акции от акциите на Fox Corporation на стойност 28,10 милиона долара. Щатът Орегон притежаваше 226 315 акции на Fox, оценени на 5,2 милиона долара.

Експертите по правно и корпоративно управление отдавна предупреждават, че Fox Corporation ще бъде обект на съдебни дела на акционерите за безотговорни управленски решения, които правят компанията уязвима от съдебни действия.

Fox Corporation, ръководена от Рупърт и Лаклан Мърдок, запази сегашния ръководен екип на Fox News, който ръководеше изпълненото с лъжи отразяване на мрежата през 2020 г. Но миналия месец компанията внезапно обяви, че Виет Дин, нейният главен правен директор, който ръководеше правната стратегия на компанията за борба с изборните дела, ще напусне поста си в края на годината.

В допълнение към двете съдебни дела, заведени от Dominion и Smartmatic, Fox News също беше залят с каскада от съдебни дела за клевета от други, предприели действия срещу мрежата.

Рей Епс, човек от Аризона, за когото теоретиците на конспирацията невярно твърдят, че е ръководил заговор на ФБР за организиране на бунта от 6 януари, заведе дело за клевета срещу Fox News през юли.

По-рано тази година Fox News уреди дело за клевета с венецуелски бизнесмен, който беше завел дело срещу компанията заради нейното отразяване на избори през 2020 г. И Fox уреди дело, заведено от бившия продуцент Аби Гросберг, която обвини мрежата в насърчаване на токсична среда на работното място, за 12 милиона долара.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР