Пенсионери и ученици ще могат да пътуват в цялата мрежа

...
Пенсионери и ученици ще могат да пътуват в цялата мрежа
Коментари Харесай

Преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив стават по 13 лева

Пенсионери и възпитаници ще могат да пътуват в цялата мрежа на градския превоз в Пловдив с карта за 13 лева на месец. Това ще стане от 1 април, в случай че на утрешната сесия Общинският съвет одобри предлагането на кмета Здравко Димитров.
Прочетете още
Първоначално се предвиждаше картите за ученици  да бъдат понижени от 16 на 14 лева, а за останалите преференциални групи – на 15 лева Още през днешния ден обаче се внася допълнение всички преференциални месечни карти до края на годината да поевтинеят на 13 лева, без това да е за сметка на общинския бюджет.

Преди броени дни е получен описът с систематизиране на средствата от Министерския съвет по признатото в края на януари разпореждане за в допълнение финансиране на градския превоз.

„ Предвидените за Пловдив средства се оказаха повече от предстоящите. Веднага се срещнахме с превозвачите, убедихме ги и и те се съгласиха, че по-ниските цени са вероятни. При гласоподаване в Общинския съвет на това предложение от 13 лева Пловдив още веднъж остава единствения огромен град в България с най-евтините транспортни документи за уязвимите групи. За съпоставяне – цената от 13 лева на месец е за всички линии на градския превоз, до момента в който в други градове сходни цени се отнасят единствено за по една линия “, разяснява заместник-кметът по превоз Тодор Чонов.

Директорът на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “ Георги Стоилов добави, че в случай че на следващия ден Общинският съвет вземе решение, две седмици по-късно то ще влезе в действие, тъй че след 21 март към този момент да могат да се закупуват картите  на по-ниските цени.  

Право на пътешестване е преференциална персонализирана карта имат:

- лицата, получаващи пенсия при изискванията на гл. VI от Кодекса за обществено обезпечаване, навършили възраст по член 68, алинея 1 – 3 от същия кодекс, с непрекъснат адрес на територията на община Пловдив; картите се издават/зареждат против персонален паспорт или персонална карта и пенсионно предписание (оригинал или нотариално заверено копие) за застрахователен стаж и възраст;

- студентите постоянно образование, учащи се във висши образователни заведения на територията на Пловдив; картите се издават/зареждат след показване на персонална карта и студентска брошура, и копие от нея със записана настояща образователна година и удостоверен учебен срок за интервала, за който се желае картата; за абитуриенти правото на преференциално пътешестване важи до 30 юни на съответната година.

- докторантите постоянно образование във висши образователни заведения, с ректорат на територията на община Пловдив – картите се издават/зареждат по лист на докторантите, удостоверен от съответния ректорат и персонална карта;

- възпитаници, учащи се в учебни заведения на територията на Пловдив, картите се издават/зареждат против описи, заверени и показани от образователното заведение; позволява се и представянето на „ Уверение ”, издадено от образователното заведение, че лицето е техен ученик и не е включен в показания списък; за зрелостници правото на преференциални пътувания важи до 30 юни на съответната година.

- всички възпитаници от профилираните институции за даване на обществени услуги за деца и обществените учебно-професионални центрове в структурата на община Пловдив – картите се издават/зареждат по описи от съответните профилирани институции за даване на обществени услуги за деца и обществени учебно- професионални центрове, одобрени от шефовете им и дирекция „ Социална политика “ на община Пловдив;

- лица с увреждания с над 50% понижена продуктивност – картите се издават/зареждат против персонална карта и решение на ТЕЛК – оригинал и копие; за карти за лица с компаньон името на придружителя се изписва на гърба на картата и се удостоверява при прилагане с персонална карта; придружителят може да пътува с транспортния документ на правоимащия, единствено когато го придружава;

- майки с деца до 3-годишна възраст, отговарящи на изискванията на член 4 от Закона за фамилни помощи за деца и Правилника за неговото приложение, картите се издават/зареждат против персонална карта и уверение от Дирекция „ Социално подкрепяне ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР