Пенка Стоянова става втората българка в Залата на славата на

...
Пенка Стоянова става втората българка в Залата на славата на
Коментари Харесай

Пенка Стоянова влиза в Залата на славата на баскетбола

Пенка Стоянова става втората българка в Залата на славата на ФИБА.

Легендата на ппловдивския Марица и националвия тим ще бъде призната посмъртно публично сред най-големите митове и светила на баскетболната игра в историята на онлайн гала на 18 юни.

Преди това само Ваня Войнова от дамите баскетболистки в България е получавала сходна чест, като тя бе призната в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 година Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА бе признат и Атанас Голомеев. 

България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Новината за голямата чест към Пенка Стоянова (1950 - 2019) първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

„ За нас е голяма чест да ви осведомяваме, че Вашата майка госпожа Пенка Стоянова бе определена посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като състезател.

 Пенка Стоянова с екипа на Марица.

Залата на славата е олтар, отдаден на удивителните персони, които положиха основите на световния баскетбол от основаването му до славата му в днешни дни. Залата се пробва да е неповторима интернационална институция, която промотира и напомня за триумфите на баскетбола по целия свят и приема велики мъже и дами от всички столетия, които са били самодейни и забележителни по пътя за развиването на нашия спорт.

Впечатляващите самостоятелни достижения на госпожа Стоянова като състезател на женския народен тим на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен орден на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни триумфи подкрепят извънредно доста развиването и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят “, написа в писмото от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се подреди до имена като гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, канадецът Стив Неш, французойката Елизабет Фияковски и треньорските знаменитости Чък Дейли и Еторе Месина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР