Пекин активно използва чиплет технологията за разработване на изкуствен интелект

...
Пекин активно използва чиплет технологията за разработване на изкуствен интелект
Коментари Харесай

Китай залага на чиплетите, за да оцелее след санкционната блокада на САЩ и ЕС

Пекин интензивно употребява чиплет технологията за създаване на изкуствен интелект и коли с автопилот.

Чиплетите (продукт за ускорено произвеждане на чипове) са от изключително значение за Китай, поради рестриктивните мерки върху оборудването за произвеждане на процесори, написа Reuters. С тяхна помощ Китай с ускорени темпове се пробва да се опълчи на ограничението на доставките на пълноформатни процесори от Съединени американски щати и възбраната за продажба на литографско съоръжение от Холандия и Япония.

Какво съставляват чиплетите?

Грубо казано, това е ефикасен метод за пакетиране на групи от дребни полупроводници в един мощен „ мозък “, който може да се употребява на всички места — от центрове за данни до ежедневни джаджи. Чиплетите или дребните чипове могат да бъдат дребни като песъчинка или малко по-големи от нокът и по-късно нормално се комбинират в един клъстер, наименуван “разширена опаковка “.

Тази технология се употребява от ден на ден от ИТ-гигантите в устрема да създадат транзисторите допустимо най-миниатюрни. Свързването на микросхемите компактно една към друга може да помогне за основаването на по-мощни системи, без да се понижава размерът на транзистора, защото няколко микросхеми могат да работят като един “мозък “.

Между другото, линията компютри от висок клас на Apple употребява чиплетна технология. От нея интензивно се възползват и такива колоси като Intel и AMD.

Китай още преди налагането на глобите стартира да купува тази технология от Съединени американски щати, написа Reuters. Като образец, организацията цитира продажбата на американския стартъп zGlue на компанията Chipuller от Шенжен, Китай още през 2021 година

Защо чиплетите са значими за Китай?

Технологията за бързо пакетиране на доста дребни процесори в една скица разрешава на Китай да се оправи без актуалните чипове на NVIDIA, които са нужни за развиването на изкуствения разсъдък. Както знаете, Съединени американски щати не разрешиха на своите софтуерни колоси да доставят най-новите си разработки в Китай. Дори до неотдавна позволените “урязани “ графични процесори NVIDIA A800 и H800 попаднаха под глобите.

„ С предходни добити технологии и патенти Китай към момента може да създава 3D-стекинг или друга технология за чипсет, с цел да заобиколи тези ограничавания “ — сподели Чарлз Ши, анализатор по чиповете в брокерската компания Needham. „ Това е в действителност интелигентна тактика и сигурно ще работи “ — акцентира специалистът.

Според обзора на Reuters, през последните години китайските управляващи повече са споменавали чиплетите до 2021 година Съобщава се още, че в минимум 20 политически документа на локално и централно държавно управление това се загатва като част от по-широка тактика за разширение на опциите на Китай в „ основните и напреднали технологии “.

Чиплетите като спасението на китайската ИТ-индустрия

Важно е да се означи, че за разлика от ясните наказания като възбрана за доставка на процесори и литографско съоръжение, Съединените щати не не разрешават продажбата на чиплети. Ето за какво не може да се каже, че Китай има огромни проблеми със закупуването на тази технология или патенти от Запада, макар че локалните управляващи се пробват по всевъзможен метод да „ слагат пръти в колелата “.

Конгресменът Майк Галахър, авторитетен народен представител, чиято определена комисия за Китай упорства администрацията на Байдън да заеме по-твърда позиция по отношение на Китай, сподели пред Ройтерс, че продажбата на zGlue в Съединени американски щати през 2021 година акцентира „ незабавната нужда от реформиране на CFIUS “ – органът, виновен за разбор и издаване на позволения за придобиване на американски патенти от задгранични компании.

В момента, съгласно Dongguan Securities, към една четвърт от международния пазар за „ разширено пакетиране “ на чиплети е в Китай. Има всички учредения да се счита, че в този сегмент се чакат нови огромни китайски вложения.

Най-голямото преимущество на Китай в този сегмент е, че тези чиплети могат да бъдат конфигурирани съгласно потребностите на всеки клиент „ безусловно в границите на три до четири месеца “ – споделя ръководителят на Chipuller Янг Менг. При верните условия чиплетите биха могли да спасят Китай от софтуерните наказания на Съединени американски щати, споделя Янг.

Между другото, Chipuller не е единствената компания, употребяваща чиплет-технологията. Подсанкционният Huawei също в последно време интензивно подава патенти за чиплети. Миналата година Huawei разгласява повече от 900 патентни поръчки и грантове, свързани с чипсетите, което е 30 пъти повече от 2017 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР