Пеканов остава отворен към всякакво мнение, макар и да не

...
Пеканов остава отворен към всякакво мнение, макар и да не
Коментари Харесай

Атанас Пеканов не вярва на анализите на Стив Ханке за еврото

Пеканов остава отворен към всякакво мнение, въпреки и да не приема огромна част от изразените от проф. Стив Ханке отзиви " за " или " срещу ".

 

Той изясни, че сега се готви техническата подготовка за влизането на страната ни в Еврозоната на база на към този момент взетите решения във връзка с всички подготвителни процеси, за които и другите страни са се готвили. Подготвена е информационната тактика, готови са защитните механизми и всички тези процеси, които са рамкирани в Националния проект за въвеждане на еврото, разясни Пеканов.

Той акцентира, че се работи по към този момент заложения проект график за приемането на еврото от постоянния кабинет, по отношение на Националния проект за въвеждане на еврото. Там като индикативна целева дата е заложена 1 януари 2024 година и Пеканов счита, че всички институции в унисон би трябвало да работят това да се случи, както е определено и квалифицирано като решение от законно определен постоянен кабинет.

Пеканов приема на съществено опасенията на обществото, че в случай че приемем еврото, ще обеднеем повече, чува ги и схваща, че хората се тормозят. България има потребност от по-ударно повишаване на приходите, тъй като изоставаме и нямаме задоволително конвергенция към сферата на живот в Европа, уточни той. Това, което обаче сме видели в други страни като Словения, Словакия и балтийските страни при приемането на еврото, не е някакъв голям инфлационен напън, а измереният инфлационен напън е от сорта на 0.2 до 0.4%, което в настоящата обстановка на фона на инфлация от 15% Пеканов не мисли, че е подобен голям фактор, който ще докара до обедняване.

 

" Това е срах, който хората имат, само че по тази причина институциите работят да имат защитни механизми, това да не се случи ", увери Пеканов.

Атанас Пеканов уточни защитните механизми на институциите - двойното проявление на цените от даден интервал като да вземем за пример един ден нещо коства 2 лв., на идващия ден към този момент коства 2 лева и до него написа 1 евро, тъй че да не е някак си " непрозрачно това прекосяване " и хората да могат да вършат съпоставяне. В същото време от този миг всички касови бележки ще демонстрират цената в лв. и евро, както и обменният курс. Трябва да има някакъв метод да се алармира към институциите, в случай че обменният курс е непозволен, изясни служебният вицепремиер. Всякакви спекулативни практики би трябвало да бъдат пресечени и точно тук защитните механизми са значими, значимо е да могат да се поддават сигнали към институциите и в случай че се постанова, в другите страни се вършат описи с търговски обекти, които по някакъв метод ползват непозволени практики, с цел да могат хората да знаят и да заобикалят, като и по този метод да се подсигурява конкуренция и равномерен преход, изясни още Пеканов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР