Пеевски: Важно е да съдопроизводството да започне да работи по-бързо

...
Пеевски: Важно е да съдопроизводството да започне да работи по-бързо
Коментари Харесай

Крачка назад заради Конституцията: Без ярки политици в работната група за ремонт на основния закон

Пеевски: Важно е да съдопроизводството да стартира да работи по-бързо и дейно в интерес на хората
Следващата седмица стартират работа по новия план, фигурата на основния прокурор остава, само че с орязани пълномощия

Ремонтът на Конституцията и към този момент неотложната правосъдна промяна в интерес на хората се оказва решаващият лакмус за това кои политици са държавници и са подготвени да се откажат от тяснопартийните ползи. Това стана ясно след среща сред управленията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в Народното събрание в четвъртък.

На срещата в зала „ Изток “, отдадена на конституционната промяна участваха водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Радомир Чолаков, Десислава Атанасова и Рая Азарян, Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Никола Минчев и Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски. В диалога присъединяване взе и правосъдният министър Атанас Славов. След срещата, която продължи под час стана ясно, че партиите са подготвени да създадат рационален компромис в името на значимата задача – да се извърши първокласен и работещ ремонт на главния закон на страната.

Пръв образец даде депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който след срещата в парламентарната зала „ Изток “ разгласи пред публицисти, че политиците, в това число и той самият дават „ крачка обратно “ и ще оставят разискването на ремонта на Конституцията на специалистите. От думите му стана ясно, че комисията ще бъде преструктурирана, а партиите са се разбрали в нея да вземат участие единствено тесни специалисти, а не знакови политически лица.

" Това, което се разбрахме, е да махнем тясното партийно начало, ще изберем чисто нова конституционна комисия, с цел да няма разправии кой и къде. Всички ще излъчат единствено тесни специалисти, а към този момент водачите на партиите и знаковите политически лица ще разясняват процеса на Конституцията от тяхна позиция. Ще има работна група до края на другата седмица, с цел да забележим главните линии, където се припокриват във всичките планове ", разясни Пеевски. По думите му всяка от една партиите има план.

„ Ако не се разберем какво ще вършим по главните точки - нищо няма да свършим. Аз върша крачка обратно в името на България и Конституцията, тъй като измененията са неотложни. Крачката я вършат всички. Никой няма да излъчва знакови лица от партиите, с цел да няма тежестта на всяко политическо лице “, разяснява още националният представител. Пеевски акцентира, че са постигнали безусловно единодушие по повод пълномощията на основния прокурор. Неговата фигура ще остане, само че пълномощията му ще бъдат лимитирани. В същото време депутатът от Движение за права и свободи акцентира, че фокусът не може да е единствено върху основния прокурор и ще бъде търсена цялостна правосъдна промяна. „ Българите не са удовлетворени от бавното съдопроизводство, би трябвало да ускорим този развой ", разяснява още депутатът.

Преди съвсем 2 години от Движение за права и свободи приканиха за правосъдна промяна, която да мине през ремонт на Конституцията. Без тази сериозна законова смяна, към днешна дата няма по какъв начин да се подсигурява цялостната самостоятелност на Темида от политически и бизнес ползи. А както се видя в последните дни – раздруса ли се правосъдната власт, трусовете съумяват да разлюлеят и останалите елементи на държавната власт.

От своя страна ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ още веднъж акцентира, че с измененията в конституцията промяната в правосъдната система не завършва, а трябват промени и в други закони.

„ Всички парламентарни групи, които ще вземат участие в този развой би трябвало да създадем разбор и това, за което реализираме единодушие “, добави той. Преди това, при започване на срещата, Карадайъ акцентира, че след 30 година би трябвало да се види до какво равнище е стигнала демокрацията и функционалностите, и взаимния надзор на другите управляващи. " Да забележим има ли потребност и в случай че има, по кои текстове от конституцията, в каква посока бихме могли да реализираме единодушие да променяме. До тук всичко е добре, само че стартират дребни съответни неща ", съобщи той.

" Имаше едни планове от 2020 година в интервал на политическа рецесия. Ние от Движение за права и свободи представихме нашия, разпратихме го на всички групи като декларирахме, че това са единствено хрумвания, на база на които да седнем и обсъдим какво би трябвало да се направи и можем ли да реализираме единодушие по другите текстове ", добави той.

Той означи, че година и половина по-късно към този момент са на стадия, в който да стартираме да приказват между тях на база на съответни хрумвания за промяна.

" Като приказваме за правосъдна промяна, всеки тук доста ясно знае, че не е задоволително единствено да създадем промени в конституцията, само че без това няма по какъв начин да се направена съдържателна цялостна правосъдна промяна. Нашият апел е за открит разговор на основата, на който да търсим единодушията, а не разликите ", приключи Карадайъ преди трите партии да продължат диалога си на закрити врата.

Иначе диалогът откри Христо Иванов от Демократична България, който акцентира, че срещата е, с цел да се уточнят " обособените детайли на процеса " по смяна на конституцията. " Ще обсъдим обсега на конституционната промяна, методът, по който измененията ще бъдат вкарани в Народно събрание, времето и времевите параметри ", акцентира той. Част от тематиките са свързани с избора на членове на Висш съдебен съвет, промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт.

" Разбираме нуждата от промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за битка с корупцията, само че и потребността от съществени промени в конституцията в глава " Съдебна власт ". Наясно сме, че това няма да е лек развой ", съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя означи, че е значимо да се знае могат ли трите парламентарни групи да работят, само че и да привлекат и останалите групи към този развой. Това е българската конституция и е редно да участваме дружно, добави тя. Атанасова настоя за бързо образуване на конституционната комисията, която да стартира работа по импортирани планове, или пък по образуването на един общ на обединенията, които вземат участие в това начинание. 

" Трите плана на ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи имат основни разлики. На тази среща би трябвало да стане ясно по кой път ще се движим. Трите парламентарни групи имат свои планове, които конституционната комисия да разиска, или да стартира сериозна работа по договаряния и диалози за най-хубавия модел и идея ", повтори още веднъж Атанасова. Тя е видяла " прекомерно друга визия в плана на Демократична България с този на Движение за права и свободи, и техния, само че пък има " огромни сходства сред вашия и нашия план от 2020 година ". Тя попита дали присъстващите обединения ще образуват болшинството и ще подсигуряват конституционна смяна, или чакат и други партии за болшинство от над 180 депутата и " бърза писта " за измененията.
 
Промените на Движение за права и свободи към този момент са утвърдени от Европа

Движение за права и свободи показа измененията в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 година водачът на Движението Мустафа Карадайъ организира серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха показани на Хуан Фернандо Лопез Агилар, ръководител на Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, ръководител на Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал, на Стефан Сежурне, ръководител на група „ Обнови Европа “ и на Софи ин‘т Велд, евродепутат, ръководител на Група за наблюдаване на демокрацията, правовата страна и главните права към Комисия LIBE в Екологичен потенциал.

Проектът получи утвърждението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по полезности и бистрота, на която също бе особено показан. Проектът бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на Европейски Съюз, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО. На 2 февруари 2022 година планът на Движение за права и свободи за промени в Конституцията бе даден на парламентарните групи в Народното събрание.

Публикуваните от Движение за права и свободи промени в Конституцията плануват съществена правосъдна промяна посредством делене на Висш съдебен съвет на два висши съвета, а основният прокурор да има единствено с методическа функционалност. Според концепцията двата висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души. Членовете от квотата на Народното събрание в двата съвета ще се избират с болшинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във Висш съдебен съвет - основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и министърът на правораздаването, да не вземат участие в новите два съвета. Промените в Конституцията, препоръчани от Движение за права и свободи, отразяват напълно рекомендациите на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроатлантическите сътрудници на страната ни.

В плана си Движение за права и свободи предлага да се отстрани пълномощието на обвинител №1 по член 126, алинея 2 от Конституцията, което планува реализирането на надзора за правда. Това значи, че отсега нататък основният прокурор няма да може да се произнася върху съответни прокурорски актове и най-важното – поставя се завършек на пирамидалната конструкция на прокуратурата, която бе подложена на критика от европейските институции. Отмяната на това пълномощие отстранява и опцията обвинител №1 да се произнася по прекъснати преди години каузи, в случай че актът на преустановяване не е бил обжалван пред съда. Остава второто пълномощие на основния прокурор по член 126, алинея 2. То планува да се реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, като задачата е идентичното използване на закона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР