Педро Санчес е на историческа визита в Куба - първата

...
Педро Санчес е на историческа визита в Куба - първата
Коментари Харесай

Испанският премиер е на историческо посещение в Куба

Педро Санчес е на историческа аудиенция в Куба - първата на ръководител на испанското държавно управление за последните 32 години. Целта на визитата е подсилване на политическите и икономическите връзки с острова, заяви Франс прес.

Премиерът социалист дойде в Хавана в късния следобяд през вчерашния ден. Куба и Испания подписаха съглашения в региона на интернационалното и културно съдействие, заяви ТАСС. Церемонията се състоя в Двореца на революцията в наличието на ръководителя на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел и на ръководителя на испанския кабинет.

Подписан бе меморандум за съгласие и за двустранни съвещания сред двете страни, което допуска задълбочаване на съдействието в области от съвместен интерес на районно и интернационално равнище. Испанският външен министър Жозеп Борел и външният министър на Куба Бруно Родригес подписаха документа. Меморандумът за културно съдействие бе подписан от испанския външен министър Жозеп Борел и министъра на културата на Куба Алпидио Алонсо.

Визитата на Санчес е първото публично посещаване на испански министър-председател в Куба от 32 години. Последният испански началник, отишъл на публично посещаване в Куба, бе Фелипе Гонсалес през 1986 година.

През 1898 година Куба става последната испанска колония, отделила се от лоното на Мадрид и връзките сред двете страни постоянно са деликатни. Те бяха изключително обтегнати след приемането през 1996 година на европейската " обща позиция ", обвързваща разговора с Хавана с прогрес в региона на човешките права. Това стана по самодейност на тогавашния испански министър председател Хосе Мария Аснар.

Нещата обаче се трансформираха през ноември 2017 година, когато влезе в действие съглашение за политически разговор и съдействие сред Европейски Съюз и Куба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР