Педиатрично отделение на МБАЛ Д-р Братан Шукеров“ ще бъде затворено

...
Педиатрично отделение на МБАЛ Д-р Братан Шукеров“ ще бъде затворено
Коментари Харесай

Криза за педиатри в Смолян, затварят детското отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

Педиатрично поделение на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ ще бъде затворено краткотрайно, заради неспособност да реализира активност. За обстановката са известени Министъра на опазването на здравето, Регионалната здравна ревизия, Районната здравно-осигурителна каса. Причината за създалата се обстановка е липса на лекари и невъзможността да се покрие месечния график.
 
Наскоро се пенсионираха шеф отделението и още един доктор, другите експерти са в отпуск по майчинство, във краткотрайна неработоспособност и в полагаем годишен отпуск.
 
„ Известен е казусът с педиатри в народен мащаб, като за район Смолян сега той е извънредно тежък. През месеците декември, януари и февруари  отделението продължи да работи с лекари от други лечебни заведения.

Възникналата обстановка е обсъждана от Съветът на шефовете. Въпреки положените  старания и водените  диалози с огромен брой педиатри, не е допустимо да подсигурим задоволителен брой лекари според изискванията  на медицински стандарт по Педиатрия “, разяснява изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Марин Даракчиев.
 
За незабавните случаи приемното Спешно поделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани според стандарта. Тези, на които се постанова стационарно лекуване, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на област Смолян, с разкрито поделение по Педиатрия от първо равнище на подготвеност, т.е. МБАЛ гр. Мадан.
 
Ръководството на болничното заведение се надява с подписването на Новия рамков контракт да се приложи текста от член 263 на НРД 2018, който дава опция на общопрактикуващи лекари със компетентност, друга от обща медицина да подписват контракт с болничното заведение.

На територията на община Смолян и областта  работят доста общопрактикуващи лекари със експерт „ Педиатрия “ и по този метод би било допустимо да се реши казусът при тяхно подпомагане.
 
Ръководството на болничното заведение показва голямото си страдание за основаното стеснение за пациентите и продължава да работи за решение на казуса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР