Печалбите от откупи на хакери по целия свят, използвали най-масовия

...
Печалбите от откупи на хакери по целия свят, използвали най-масовия
Коментари Харесай

$400 млн. спечелили от откупи хакери по цял свят през 2020 г.

Печалбите от откупи на хакери по целия свят, употребявали най-масовия за злонамерени виртуални офанзиви вирус -  ransomware през 2020 година възлизат на към 400 милиона $, пресметна Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати. Данните са оповестени на формалния уебсайт на Белия дом.

„ Глобалните стопански загуби от ransomware офанзивите са големи. Разходите по неутрализирането им, в това число заплащания на " откупи " са надхвърлили 400 милиона $ през 2020 година в международен мащаб “, се споделя в изказването. Само за първото полугодие на 2021 година тази сума към този момент е над 81 милиона $. Мишени на сходни офанзиви са организации от всевъзможен мащаб, без значение къде се намират.

В тази връзка администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че ще сплоти напъните на разнообразни страни за битка с хакерските офанзиви. Властите на Съединени американски щати имат проекти да стартират битка с инфраструктурата на киберизмамниците, в това число финансовата, която им разрешава да печелят и да правят закононарушения. Също по този начин Белият дом възнамерява да усили устойчивостта на програмните обезпечения против ransomware  и да пресече потреблението на криптовалути за пране на пари.

През последните няколко месеца Съединени американски щати се сблъскаха с поредност от мощни хакерски атаки, чиято цел е приемане на откуп. Най-драстичният случай бе през месец май тази година когато американската компания Colonial Pipeline заплати на хакерите откуп от съвсем пет милиона $ след хакерска атака, блокирала ръководената цифрово от компанията най-голямата мрежа от петролопроводи в Съединени американски щати. Това докара до парализа на доставките на гориво в югоизточната част на Съединени американски щати, а компанията беше принудена да даде претенции откуп, с цел да получи още веднъж достъп до данните си. Впоследствие стана ясно, че сумата е била платена с непроследима криптовалута.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР