Пчеларите в Словения страдат от пулсираща болка, която не иска

...
Пчеларите в Словения страдат от пулсираща болка, която не иска
Коментари Харесай

Нацията на пчеларите бие аларма: пчелите правят десет пъти по-малко мед заради климатичните промени

Пчеларите в Словения страдат от пулсираща болежка, която не желае да отмине: климатичните промени.

Малката планинска страна дом на най-големият брой пчелари на глава от популацията в Европа: над 11 хиляди при общо 2 млн. души, които живеят там, споделя Politico. Медът, постоянно дело на дилетанти, за които развъждането на пчели е занимание, е такава част от националната еднаквост, че е " като светец ", споделя Петра Боле, шеф на словенския Музей на пчеларството в Радовлица.

Екстремното време напролет обаче аргументи невиждани вреди на овошките и пчелните колонии. Местните компании регистрират, че пчелите създават в някои случаи едвам десета от нормалното количество мед.

" 2021 бе най-лошата година в историята на пчеларството ", споделя Алеша Мижигой, шеф на Medex. По думите ѝ, обстановката е " в действителност отчайваща ". Компанията ще би трябвало да внася доста повече мед от нормалното, с цел да отговори на търсенето.

Неприятният процес на събитията предизвиква вреди и на земеделците, които разчитат на пчелите да опрашат реколтата. " Нито една ябълка ", регистрира тъжно Мари Яревец, която има два хектара овощна градина и разчита на пчелите на четирима локални пчелари.

Като сегашен президент на Съвета на Европейския съюз, Словения прави стъпки за облекчение на казуса - като по-стриктни правила, които ще спрат китайския подправен мед в Европа.

Опасенията усилват натиска в Брюксел за ускорение на проверката законодателство, което да постави завършек на 8-годишния спор по отношение на предпазването на пчелите от пестицидите.

Ако Европа не се задейства, пониженият брой пчели ще засегне освен част от културата на Словения, само че и сигурността на питателните доставки по целия свят. В отчет от 2016 година Организация на обединените нации регистрира, че 35 % от международното произвеждане на култури зависи от растения, които пък от своя страна зависят от опрашването.

" За нашите деца няма да се появи вълшебен различен тип храна. Хората считат, че това не ги визира - че е просто някакъв политически проблем по отношение на устойчивостта. Но казусът е пред всички нас ", споделя Боле.

На национално равнище Любляна се приготвя да компенсира пчеларите с съвсем €1,3 млн.

Но казусът няма да бъде позволен с мятане на пари. Дискусията към спасяването на пчелите се върти към възбраната на пестицидите, само че напоследък се оказва, че не това е главното предизвикателство: Игор Хорват от земеделското министерство съобщи неотдавна, че климатичните промени нанасят надалеч повече вреди.Даже някои земеделци считат, че в бъдеще ще се нуждаят от повече пестициди поради вредителите, които климатичните промени ще донесат.

През април температурите в Словения доближиха рекордно ниски равнища, а през май поройните дъждове оставиха пчелите без източник на нектар и затворени в кошерите. Пчеларите трябваше да резервират всяка колония живо изкуствено - с по 10 кг захар.

Ситуацията не бе по-различна в страни като Италия и Франция, където също има доста пчелари. Поглед на изток демонстрира, че в Китай земеделците към този момент сами опрашват реколтата - демонстрирайки по какъв начин би изглеждало бъдещето без пчели.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР